Вважають себе європейцями 44% українців

Вважають себе європейцями 44% українців

Опитування
Укрінформ
Кількість людей, які вважають себе європейцями, цьогоріч зросла на 4% порівняно з минулим роком і наразі становить 44%.

Такі дані загальнонаціонального опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, оприлюднив на засіданні круглого столу в Укрінформі 28 вересня експерт фонду, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України Максим Паращевін.

"44% українців порівняно з 40% в жовтні 2017 року сприймають себе як європейців", - зазначив Паращевін.

Водночас він зауважив, що частка тих, хто європейцями себе не вважає, ще дещо переважає і становить 48% опитаних. Ще приблизно 8% респондентів не визначилися.

Найбільш виражена європейська ідентичність у жителів Заходу (61%) та Центру (51%). Натомість меншою мірою вона проявляється серед мешканців Півдня (28%) та Сходу (22%).

Читайте також: Вступ до ЄС підтримує половина українців

Для того, щоб відчути себе європейцями, українцям передусім потрібен певний рівень добробуту - так вважають 46% опитаних, відчуття захищеності законом (34%) та повага цінності демократії та прав людини (21%). Для 17% опитаних важливо також почуватися вільною людиною.

Попри те, що чинник матеріального добробуту, як і раніше, лишається найважливішим, наразі на нього орієнтується на 13% менше громадян, ніж торік.

Опитування проводилося з 16 по 28 серпня. Всього був опитаний 2041 респондент віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком АР Крим та окупованих територій у Луганській та Донецькій областях. Теоретична похибка вибірки становить 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-