Аптечному бізнесу готують нові

Аптечному бізнесу готують нові "правила гри": МОЗ розкрив подробиці

Укрінформ
МОЗ підтримає після доопрацювання законопроект № 8591 “Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами”.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

За словами заступника міністра МОЗ України Романа Ілика, законопроект має чимало раціональних пропозицій.

“Якщо залишити status quo, ми врешті-решт отримаємо монополізацію роздрібного фармацевтичного ринку, оскільки це вже відбувалося на оптовому ринку ліків. Якщо аптечний бізнес продовжуватиме працювати хаотично, без чітко визначених правил, ціни на ліки й далі зростатимуть, і наші громадяни все більше й більше відмовлятимуться від лікування”, - зазначив Ілик.

У МОЗ наголосили, що в разі прийняття нового закону буде впроваджено, зокрема, мінімальну відстань між аптеками 500 метрів.

“Ця норма розширить географію розміщення аптек... Встановлення правил рівномірного розподілу аптек гарантуватиме пацієнтам рівний доступ до придбання ліків. Норма обмеження розташування аптечних закладів – загальновизнана світова практика. Наприклад, в Австрії, Хорватії, Естонії, Польщі, Італії та Греції обмеження діє за принципом відстані... У Португалії, Франції, Словенії та Люксембурзі обмеження в розташуванні залежить від кількості людей, які проживають поряд. Наприклад, у Словенії одна аптека має обслуговувати не менше 5 або 7 тисяч людей”, - пояснили у МОЗ.

У законопроекті також пропонується обмежити кількість аптечних закладів у мережі залежно від форми власності й асортименту лікарських засобів: ФОП – максимум 1 аптечний заклад; юридичні особи – 4 аптеки в мережі.

“Аптеки, що виготовляють ліки або реалізовують наркотичні, психотропні речовини та прекурсори, – максимум 8 закладів у мережі. Ця норма спонукатиме аптечні заклади реалізовувати максимальну кількість ліків, тобто практично увесь спектр медикаментів можна буде отримувати в більшій кількості аптек. Також ініціюється норма, за якою у власника аптеки має бути обов’язкова фармацевтична освіта”, - пояснили у МОЗ.

У відомстві також наголошують, що законопроект не передбачає скасування чи обмеження діючих ліцензій на роздрібну торгівлю ліками.

“Нові вимоги поширюватимуться тільки на відкриття нових аптек. Разом з тим власникам великих мереж аптек доведеться проводити реорганізацію, щоб їхня діяльність відповідала критеріям нового закону. Для цього процесу буде визначено конкретний час. Перехідний період має тривати більше ніж рік. Беручи до уваги, що процес реорганізації бізнесу до нових норм тривалий, пропонуємо продовжити його”, - зазначили у МОЗ.

Там переконані, що ці нові норми є прогресивними та відповідають кращим світовим практикам регулювання аптечного бізнесу.

Читайте також: Минулоріч українці витратили 26% “аптечних” грошей на неякісні ліки — МОЗ

Як повідомлялося, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами № 8591 від 12.07.2018 був ініційований депутатами Верховної Ради, зокрема, Іриною Сисоєнко, Олександрою Кужель, Ольгою Богомолець, Іриною Геращенко, Олегом Мусієм, Андрієм Шиком та іншими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-