Минулоріч українці витратили 26% “аптечних” грошей на неякісні ліки — МОЗ

Минулоріч українці витратили 26% “аптечних” грошей на неякісні ліки — МОЗ

Укрінформ
У 2017 році українці витратили 13,9 мільярдів гривень на ліки без доведеної ефективності, гомеопатичні препарати та засоби рослинного походження.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

“Загалом 26% грошей, які люди витратили на ліки в аптеках минулого року, пішли на препарати, що не допомагають. Ситуація, в якій громадяни витрачають шалені гроші на ліки без доведеної ефективності, є неприйнятною. Приймати сумнівні лікарські засоби дуже ризиковано для здоров’я. А за ці кошти можна було б отримати справді потрібне та якісне лікування. Питання захисту українців від неякісних ліків потребує комплексного підходу та є невід’ємною складовою трансформації системи охорони здоров’я”, - підкреслюють у відомстві.

Читайте також: Операції з трансплантації нирок стануть дешевшими - МОЗ візьме частину витрат

У МОЗ наголосили, що в України уже розпочало системні зміни у галузі фармації.

“Зокрема, в Україні запроваджено Національний перелік лікарських засобів. Це список з 427 МНН (діючих речовин), які медзаклади зобов’язані закуповувати першочергово та надавати безоплатно кожному пацієнту на весь курс лікування у стаціонарі. Там немає ліків з недоведеною ефективністю — лише якісні та безпечні препарати від поширених та найважчих хвороб. У 2015 році МОЗ України почало закуповувати ліки через міжнародні організації, що дозволило забезпечити більшу кількість пацієнтів якісними препаратами з доведеною ефективністю”, - зазначили у МОЗ.

У відомстві також впевнені, що законопроект про скасування спеціального дозволу на заняття народною медициною також сприятиме тому, що українці не витрачатимуть кошти на лікування даремно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-