УПЦ МП вимагає, щоб константинопольські екзархи поїхали з України

УПЦ МП вимагає, щоб константинопольські екзархи поїхали з України

Укрінформ
Українська православна церква Московського патріархату називає призначення екзархів Константинопольського патріархату до Києва “грубим втручанням” у внутрішні справи церкви і вимагає, аби вони покинули Україну.

Таке рішення було ухвалено на засіданні священного синоду УПЦ МП 25 вересня, повідомляє інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

Згідно з повідомленням, «це призначення було назване грубим втручанням у внутрішні справи Української православної церкви (Московського патріархату - ред.) і порушенням її канонічної території”. «Екзархи Константинопольського патріархату архієпископ Памфілійський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон мають покинути канонічну територію Української православної церкви», - йдеться у рішенні. У Московському патріархаті назвали діяльність екзархів із Константинополя «антиканонічною» і такою, що «порушує міжконфесійний мир в Україні».

Як повідомляв Укрінформ, 19 квітня депутати Верховної Ради України підтримали звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томоса про автокефалію. Цю ідею вже довгий час підтримує керівництво Української православної церкви (Київського патріархату) й Української автокефальної православної церкви (УАПЦ).

Синод Вселенського патріархату в Константинополі уже розпочав процедуру, необхідну для надання автокефалії для нової української церкви. Засідання Синоду, на якому розглядатимуть це питання, заплановано на жовтень.

Читайте також: Патріарх Варфоломій: Українська церква отримає автокефалію, бо це її право

Нещодавно в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні Вселенський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Данила Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Вселенський патріарх Варфоломій заявив у неділю, 23 вересня, що він не змінить своєї позиції щодо підтримки надання автокефалії Українській православній церкві. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-