Долю Києво-Печерської та Почаївської лавр вирішуватиме Кабмін - релігієзнавець

Долю Києво-Печерської та Почаївської лавр вирішуватиме Кабмін - релігієзнавець

Укрінформ
Після визнання Помісної української православної церкви доля Києво-Печерської та Почаївської лавр, які нині координуються Москвою, опиниться в руках Кабінету міністрів.

На цьому наголосила відомий релігієзнавець, заввідділу філософії та історії релігії Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович у розмові з журналістами під час Міжнародної науково-практичної конференції, що проходить у Києві 24-25 вересня.   

"Ми постараємося, щоб ці лаври не стали яблуком розбрату. І Президент зараз гарантує, що все буде зроблено відповідно до закону. А закон говорить про те, що ці лаври належать державі і рішення щодо надання цих лавр у користування приймала Рада міністрів. От Кабінет міністрів і буде далі вирішувати долю цих всеукраїнських пам'яток", - сказала фахівець.

Вона додала, що Президент і уряд не зацікавлені у загостренні внутрішньополітичної ситуації і шукатимуть шляхи, які дозволять взаємопорозумітися у вирішенні цього питання. Водночас Филипович зазначила, що треба розпочати широку публічну дискусію і винести це питання на громадські слухання у Верховній Раді.

"Я проти того, щоб приймати якісь кулуарні рішення, на рівні двох-трьох чи десяти осіб. Це - наша спільна спадщина, кожного, і я хочу бути залученою в обговорення права церкви це привласнити і приватизувати на свою користь", - наголосила Филипович.

За її словами, майно лавр і церков УПЦ МП належить Україні.

"Поскаржилися деякі ієрархи церков, що Міністерство культури попросило попереписувати культурні цінності, які є у православних культових приміщеннях, і висловили своє незадоволення. Вони вважають, що це є втручання у їхнє приватне життя. Але ці самі біблії ХІ чи ХІІІ століття, чаші, ікони чи інше начиння - це ж не власність священика, який в даний момент служить у даному храмі. Це є всенародна цінність, і треба призупинити нескінченний потік цих цінностей за кордон", - сказала релігієзнавець.  

Филипович додала, що і в одній, і в другій лаврі є монахи з російськими паспортами, які не вирішили питання свого перебування в Україні як іноземці, і щодо них треба приймати відповідні рішення.

Загалом же, за її словами, буде перехідний період у вирішенні питання долі УПЦ МП і її назви, оскільки вона не буде відмовлятися від назви УПЦ, і про це вже заявили перші ієрархи цієї церкви.

Читайте також: Зустрічатися з "послами" Вселенського патріарха Онуфрію заборонила Москва - експерт

Як повідомлялося, 19 квітня Верховна Рада підтримала звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію.

Синод Вселенського патріархату в Константинополі уже розпочав процедуру, необхідну для надання автокефалії новій українській церкві. Засідання Синоду, на якому розглядатимуть це питання, заплановано на жовтень.

Нещодавно в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні Вселенський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Данила Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-