Зустрічатися з

Зустрічатися з "послами" Вселенського патріарха Онуфрію заборонила Москва - експерт

Укрінформ
Глава УПЦ МП митрополит Онуфрій не є самостійною постаттю, зустрічатися з екзархами Вселенського патріархату йому заборонили у Москві.

Таке переконання висловила відомий релігієзнавець, заввідділу філософії та історії релігії Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович у розмові з журналістами під час Міжнародної науково-практичної конференції, що 24-25 вересня проходить у Києві.

"Те, що Онуфрій відмовився зустрічатися з представниками Вселенського патріарха Варфоломія, ще раз підтверджує, що він - несамостійна фігура на православному полі. Йому заборонили це робити з Москви, йому вибудували алгоритм дій, якого він буде дотримуватися", - сказала Филипович.

Водночас вона висловила сподівання, що в УПЦ МП можуть змінити думку, і така зустріч відбудеться.

"Там теж дуже неоднозначні процеси відбуваються. І, можливо, присутність екзархів на нашій території, які будуть настоювати, - тому що вони назвали УПЦ серед тих, з ким би вони хотіли продовжити діалог, - дослухаються думок і екзархів, і інших православних церков. А головне - хай би вони дослухалися думок свого народу", - зазначила науковець.

Вона наголосила, що "церква - це не лише ієрархи".

"На жаль, наші традиції досі зберігають уявлення про церкву як лише про її предстоятеля і про членів синоду. Тут слово - за українцями. Нехай українці підштовхнуть своїх ієрархів прийняти правильне рішення. Якщо вони будуть категорично проти і досі поминатимуть на богослужіннях патріарха Кіріла, і хочуть це робити в ситуації війни і анексії Криму, значить, прапор їм у руки. Їм ніхто не заборонить це робити. Але як вони будуть дивитися в очі своїм дітям і онукам, якщо в форсмажорних умовах ти підтримуєш агресора?! Це запитання - в усього українського суспільства", - сказала Филипович.

Як повідомляв Укрінформ, Вселенський патріарх Варфоломій заявив у неділю, 23 вересня, що він не змінить своєї позиції щодо підтримки надання автокефалії Українській православній церкві.

Читайте також: Глава УПЦ МП оголосив “бойкот” екзархам Константинополя

Раніше повідомлялося, що 19 квітня депутати Верховної Ради України підтримали звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томоса про автокефалію. Цю ідею вже довгий час підтримує керівництво Української православної церкви (Київського патріархату) й Української автокефальної православної церкви (УАПЦ).

Синод Вселенського патріархату в Константинополі уже розпочав процедуру, необхідну для надання автокефалії для нової української церкви. Засідання Синоду, на якому розглядатимуть це питання, заплановано на жовтень.

Нещодавно в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні Вселенський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Данила Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-