Левченко: ЄС через нерівність статей щорічно не отримує більш ніж €3 трильйони

Левченко: ЄС через нерівність статей щорічно не отримує більш ніж €3 трильйони

Укрінформ
Через існування нерівності статей Європейський Союз щорічно не отримує більш ніж три трильйони євро валового національного продукту.

Такі дані навела Урядовий уповноважений з питань гендерної політики

Катерина Левченко в інтерв’ю Укрінформу. 

"Європейці підрахували, що через існування нерівності статей Європейський Союз щорічно не отримує більш як 3 трильйони євро валового національного продукту. Це питання звернення до людського потенціалу, бо багатство суспільства – це кожна людина, і якщо ми хочемо бути заможними, то цю заможність і це багатство ми творимо самі, воно ж не з повітря береться. Недовикористання людських можливостей є одним із чинників недостатнього економічного розвитку", - повідомила Левченко.

За її словами, зважаючи на це, Європейський Союз минулого року затвердив стратегію гендерної рівності ЄС, де основні завдання фокусуються довкола ринку праці, економічних можливостей людей, створення гнучких форм роботи. Тому що суспільство перетворюється з індустріального на постіндустріальне, інформаційне.

Як наголосила Урядовий уповноважений з питань гендерної політики, насправді в Україні є закон про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, ухвалений у 2005 році, який чітко визначає основні напрями державної політики, і він спрямований не лише на жінок, а й на чоловіків. І це той принцип, який також сформулювався на міжнародному рівні.

Читайте також: Левченко: В Україні різниця оплати праці становить до 30% не на користь жінок

При цьому Левченко навела приклад дискримінації чоловіків: "У нас є відпустка з догляду за дитиною – адже у нас законодавством не заборонено чоловікам брати декретні відпустки. Однак є обмеження – на рівні суспільної свідомості, на рівні стереотипів, адже батько, який сидить удома у відпустці по догляду за дитиною, він дуже часто стає об'єктом цькування. І люди навіть не розуміють, що: а) так зручно родині, яка так вирішила; б) це абсолютно нормально, і в багатьох європейських країнах є абсолютно однакова для жінок і чоловіків оплачувана відпустка по догляду за дитиною".

Зокрема, у Швеції така оплачувана відпустка триває до року і десяти місяців, і людина отримує 80% від своєї заробітної плати, будучи вдома з дитиною. І, за законом, два чи три місяці цієї відпустки оплачується лише тоді, коли в декрет іде інший із батьків. Тобто перші місяці вдома з дитиною зазвичай мама – це необхідно і за фізіологічними показниками, але обов'язково в декретній відпустці має бути і тато, який так само отримує 80% від своєї зарплати.

"Взагалі, за моїми спостереженнями, чоловіки, які беруть такі відпустки, дуже класно ставляться до своїх дітей, та й наші чоловіки-татусі дуже класно вміють все робити. Але запровадженню у нас в Україні такої чудової практики заважає сором'язливість і певні стереотипи – бо груповий тиск, він набагато сильніший, ніж державний", - зазначила Левченко.

Крім того, наголосила Урядовий уповноважений, "дуже важливий розвиток соціальної інфраструктури – зокрема, дитячих садочків, груп продовженого дня, куди можна дитину віддати на півдня, – їх не вистачає. А без цього, на жаль, забезпечити досягнення рівних можливостей на ринку праці – і жінок, і чоловіків – буде дуже складно".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-