Левченко: В Україні різниця оплати праці становить до 30% не на користь жінок

Левченко: В Україні різниця оплати праці становить до 30% не на користь жінок

Укрінформ
В Україні розрив в оплаті праці жінок і чоловіків на сьогодні становить до 30% не на користь жінок.

Про це повідомила в інтерв’ю Укрінформу Урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко.

Зокрема, на зауваження про те, що жінка-снайпер на війні отримує менше, ніж чоловік, Левченко сказала: “А ви знаєте, що жінка-снайпер за документами може значитися як кухарка і хтось там іще. Взагалі-то розрив в оплаті за працю рівної цінності жінкам та чоловікам сьогодні становить до 30% не на користь жінок. І це також сфера, яка потребує втручання держави”.

За її словами, в Україні жінки і зараз працюють на шахтах, тільки їм нерідко це не пишуть у трудових книжках – і вони не отримують належних шахтарям пільг і надбавок.

Водночас, додала Левченко, в інтернатах для людей похилого віку, в інтернатах для дітей, в будинках малюка, у відділеннях, де знаходяться діти, які народилися з інвалідністю і від яких відмовилися, – працюють виключно жінки. “І мені здається, складнішої роботи, ніж робота санітарки, няні, медичного працівника в соціальних закладах, лікарнях, хоспісах, де знаходяться ті, хто помирають від раку або інших хвороб, – немає. Але там працюють лише жінки і зарплата там – одна з найнижчих. Просто у нас не прийнято про це розповідати...”, - зазначила Урядовий уповноважений з питань гендерної політики.

Левченко повідомила, що після скасування в кінці 2017 року заборони жінкам обіймати близько 450 професій, з'явилася перша жінка-водолаз. "Вона багато років мріяла про це, вона має для цього кваліфікацію – та їй було заборонено, тому що це – “шкідлива робота””, - зазначила Левченко.

Читайте також: Експертиза МОН виявила в шкільних підручниках дискримінаційні речі – Левченко

За її словами, тема розширення економічних можливостей жінок дуже важлива і для реформування національного сектору безпеки і оборони. Наприклад, у більш ніж 90 відсотків армій країн-членів НАТО немає обмежень для жінок – тобто, всі військові посади і професії в арміях країн-членів НАТО відкриті для жінок, підкреслила вона, нагадавши, що на початку вересня Верховна Рада Україна проголосувала законопроект № 6109, яким також прибираються такі обмеження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-