Україна переходить на європейську систему моніторингу води

Україна переходить на європейську систему моніторингу води

Укрінформ
Кабінет міністрів підтримав розроблений Мінприроди порядок здійснення державного моніторингу вод, який почне діяти в Україні з 1 січня 2019 року та запровадить нову європейську систему моніторингу водних ресурсів. 

Про це поінформував міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, повідомляється на сайті Мінприроди.

"Ми врешті запроваджуємо в Україні точно такі ж підходи до моніторингу стану поверхневих вод, які діють в Європейському Союзі. Це означає, що ми покінчимо із ситуацією, коли кілька органів моніторили одні і ті ж показники, а за іншими не слідкував ніхто, коли різні органи вимірювали у різних одиницях, а загальнодержавна програма моніторингу не давала чіткої картини стану водних ресурсів", - сказав Семерак.

Він зазначив, що нова система моніторингу дозволить реально оцінити ситуацію зі станом водних ресурсів в Україні і надалі на підставі цих даних будуть ухвалюватися ефективніші управлінські рішення.

Читайте також: Школярі у Дніпрі могли отруїтися забрудненою водою

Крім того, нова система моніторингу дасть можливість кожному громадянину та експерту отримувати у доступний спосіб і по-європейськи класифіковані дані про стан водних масивів, басейнів річок загалом. Дані, отримані у результаті моніторингу, будуть оприлюднюватися на спеціалізованому порталі.

Нагадаємо, Україна, згідно з вимогами Угоди про асоціацію з ЄС, зобов’язалася реформувати водний сектор та здійснювати управління ним за басейновим принципом, як того вимагає Водна рамкова директива Європейського Союзу. Наприкінці 2016 року парламент ухвалив розроблений Мінприроди законопроект № 3603. Басейновий принцип управління водними ресурсами також передбачає, що фінансовий механізм гарантує безпосередній зв'язок між платою за водокористування і фінансуванням пріоритетних водоохоронних заходів у межах басейну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-