У роздержавлених ЗМІ треба провести перенавчання - Спілка журналістів

У роздержавлених ЗМІ треба провести перенавчання - Спілка журналістів

Укрінформ
Процес роздержавлення і набуття приватного статусу на сьогодні пройшли 250 друкованих ЗМІ в регіонах.

Про це на засіданні круглого столу з питань роботи ЗМІ в умовах децентралізації та роздержавлення ЗМІ, організованому Київським підрозділом Центру розвитку місцевого самоврядування, створеному Програмою "U-LEAD з Європою" спільно з Мінрегіоном, сказав голова НСЖУ Сергій Томіленко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Фактично, у нас на сьогодні вже 250 газет, які повністю пройшли всі етапи і набули приватного статусу. Відповідно, ми говоримо: так, ці проекти були на ринку, вони виготовляли новини. Але на сьогодні це абсолютно інший статус, це - приватні медіа", - сказав Томіленко.

Він наголосив, що існує потреба в навчанні як редакторів цих ЗМІ, так і журналістів - і сучасній журналістиці, і стандартам, і сучасним технологіям. І це необхідно, передусім, для того, щоб ЗМІ не потрапили в ситуацію, коли доведеться виживати і робити це за рахунок замовних матеріалів чи поширення фейкових новин, які викликають у суспільстві гостру реакцію.

"Ми бачимо, що загалом є потреба на сьогодні проводити певне навчання вже реформованих газет. Повинно бути виживання, але не за будь-яку ціну. Це медіа-бізнес, йому потрібно вижити. Відповідно, він може публікувати якусь "чорнуху", яка розійдеться. Але стандарти (журналістської роботи - ред.), їх теж треба видавати, щоб воно (видання - ред.) не залишалося в регіоні сам на сам і не вигадувало свій "велосипед". Адже в цьому «велосипеді» акцент має ставитись все одно на якісну роботу... Серед розвитку ми розглядаємо і проведення семінарів, і підвищення кваліфікації редакторів, журналістів, супровід медіа-реформ, які здійснюються в Україні, концентруємося на питаннях організації реформи, роздержавлення місцевих газет. Ми не ідеалізуємо реформу місцевих комунальних газет - ми говоримо, що це відповідальність за майбутнє, вона лежить на редакторах, на журналістах, які або скористаються цією свободою, цим законом та економічними умовами, або не зможуть скористатися, але, принаймні, це чесні умови, ніж залежати від самоуправства місцевих чиновників", - наголосив Томіленко.

Читайте також: НСЖУ вимагає публічного звіту у справах про вбивства українських журналістів

Окрім цього, він додав, що в закон щодо реформування комунальних друкованих ЗМІ будуть вноситися певні зміни, спрямовані на вдосконалення законодавства.

Водночас, за його словами, потрібно піднімати рівень політичної культури і на місцях, відповідно, вимагати від чиновників місцевого рівня поваги до прав журналістів і не створювали моделі, які ставлять журналістів у залежність від місцевої влади.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-