Міністерство у справах ветеранів: рекомендації передбачають п’ять реформ

Міністерство у справах ветеранів: рекомендації передбачають п’ять реформ

Укрінформ
Проектний офіс зі створення Міністерства у справах ветеранів, започаткований на базі ГО "Юридична сотня", презентував в Укрінформі пакет остаточних напрацювань до створення відомства.

Про це розповіла під час презентації член проектного офісу, керівник проекту Леся Василенко.

"У нас вийшло загалом 5 рекомендацій, які передбачають 5 реформ, що мають відбутись для того, щоб ветерани та члени їх сімей отримували належну підтримку не тільки від держави, а й у суспільстві. Чого бракує в Україні - це національної стратегії щодо ветеранів та їх сімей. Елементарно немає сформованих загальних правил поведінки, якими б мали керуватись всі суб'єкти суспільних відносин у ставленні і спілкуванні з ветеранами та їхніми родинами. Це основоположні принципи, які включали б в себе повагу, шанобливе ставлення, забезпечення гідних умов життя після служби, рівних послуг до тих, хто служив, і хто завжди перебував в статусі цивільних", - зазначила Василенко.

Як відмітила керівник проекту, це могла б бути як певна концепція державної стратегії щодо ветеранів, яка приймається указом Президента, а також запровадження певної держполітики на рівні Кабміну.

"Друга рекомендація, яку ми пропонуємо, - це внести зміни до ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", - зазначила вона.

Василенко зауважила, що необхідно чітко визначити статус ветеранів, визнати добровольців учасниками бойових дій, а також оновити законодавства відповідно до реальних потреб ветеранів.

"Вважаємо за необхідне також створити єдиний електронний реєстр ветеранів в Україні. В країні дійсно має бути єдиний реєстр обліку як всіх ветеранів, так і обліку всіх потреб самих ветеранів. На сьогоднішній момент у нас виникає проблема навіть сказати актуальну цифру по загальній кількості всіх ветеранів всіх воєн по країни", - наголосила вона.

Читайте також: Рада підтримала створення Міністерства у справах ветеранів

За словами керівника проектного офісу, також пропонується створення дослідницького центру у сфері ветеранських справ, завданням якого став би збір та аналітика даних щодо ветеранів та їхніх проблем.

Крім того, як зауважила Василенко, Проектний офіс також пропонує врегулювати співпраці з недержавним сектором.

У свою чергу член Проектного офісу Оксана Гаврилюк відзвітувала, що протягом квітня-серпня 2018 року робочій групі вдалось провести аналіз існуючої сисеми соцзахисту ветеранів, дослідити міжнародний досвід роботи з ветеранами, розробити структуру Мінветеранів, розробити модель електронної інформаційної системи для ветеранів, організувати навчальні курси для 100 ветеранів, а також розробити проект положення нового відомства.

"У проектному офісі ми вирішили працювати за декількома напрямками. Основні з них - соціальна підтримка ветеранів, медичне забезпечення, структура та напрямки діяльності (адміністративна частина) та вшанування пам'яті і формування образу самих ветеранів", - зазначила Гаврилюк.

Результати роботи Проектний офіс оформив у Білу книгу "Аналіз системи державної підтримки ветеранів і членів їх сімей.

Як повідомлялося, у травні 2017 року керівники та представники громадських організацій, які займаються вирішенням проблем ветеранів АТО, ініціювали створення Міністерства у справах ветеранів.

Окрім того, 27 лютого 2018 року Верховна Рада звернулася до Кабінету міністрів з вимогою створити на базі Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Міністерство у справах ветеранів.

За ухвалення в цілому відповідного проекту постанови № 7505 проголосував 241 депутат за мінімально необхідних 226.

Фото: Сергій Аніщенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-