Через пристрасті навколо медичних вишів МОЗ створило спецгрупу з поліцією

Через пристрасті навколо медичних вишів МОЗ створило спецгрупу з поліцією

Укрінформ
До розв‘язання проблеми з блокуванням роботи двох найбільших медвишів — Національного медуніверситету ім.О.О.Богомольця та Одеського медичного університету - долучилася Національна поліція та інші міністерства.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров‘я України.

"Щоб відновити нормальне функціонування та навчальний процес у НМУ ім. О.О. Богомольця та Одеському НМУ, припинити свавілля та саботаж, які відбуваються там останнім часом, МОЗ залучило до співпраці представників Міністерства юстиції України, Міністерства освіти і науки України та Національної поліції України. Вчора, 17 вересня, відбулося перше засідання робочої групи", - поінформували у МОЗ.

У відомстві зазначили, що головою робочої групи призначено державного секретаря МОЗ України Артема Янчука, заступником голови комісії - заступника міністра охорони здоров’я України Олександра Лінчевського.

Читайте також: Ректорат медуніверситету ім. Богомольця блокували невідомі — МОЗ

Як повідомляв Укрінформ, виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун назвала Національний медичний університет ім.О.О.Богомольця та Одеський національний медичний університети найкорумпованішими серед медичних вишів України. За її словами, МОЗ регулярно отримував чисельні скарги щодо серйозних зловживань, тотальної корупції та свавільної поведінки ректорів та їхнього оточення у цих вишах. Ректори університетів Катерина Амосова та Валерій Запорожан були звільнені МОЗ за порушення та невиконання умов своїх контрактів.

16 квітня 2018 року Катерина Амосова була звільнена з посади ректора НМУ за невиконання умов контракту. Цьому рішенню передували висновки комісії МОЗ України, яка визнала роботу Амосової у 2017 році незадовільною.

23 квітня МОЗ оголосило конкурс на заміщення посади ректора НМУ. Водночас на сайті вишу з'явилася скан-копія рішення Печерського суду Києва від 23 квітня. Ухвалою суду задоволено позов Амосової та визнано незаконним її звільнення з посади ректора НМУ. Також суд заборонив МОЗ проводити конкурс на посаду ректора вишу.

15 серпня призначений МОЗ на посаду в.о ректора Національного медичного університету ім. Богомольця Юрій Кучин не зміг потрапити до свого робочого місця. Вхід до будівлі університету було заблоковано невідомими особами.

5 вересня Окружний адміністративний суд міста Київ зупинив дію наказу МОЗ України від 14 серпня 2018 року про призначення Кучина в.о. ректора НМУ ім. О.О. Богомольця та заборонив МОЗ призначати на цю посаду будь-яку особу, крім випадків, визначених положенням Закону України "Про вищу освіту".

7 вересня 2018 року виконуючим обов'язки ректора Національного медичного університету ім.Богомольця призначено екс-проректора медвишу Олександра Науменка.

У квітні ректора Одеського медуніверситету Валерія Запорожана наказом МОЗ було відсторонено від виконання службових обов'язків. Однак пізніше суд поновив його на посаді.

Читайте також: В.о. ректора Одеського університету потрапила на роботу за допомогою поліції

Керівництво МОЗ призначило у липні комісійну перевірку у виші, але Запорожан не допустив її.

17 липня Супрун звільнила Запорожана за порушення статуту та умов контракту. Новопризначений керівник Одеського медуніверситету Костянтин Аймедов 20 липня приступив до виконання обов'язків всупереч протидії групи представників оточення екс-ректора Запорожана.

7 вересня МОЗ видало наказ щодо призначення в.о.обов'язків ректора ОНМУ Владлени Дубініної. Цього ж дня прес-секретар ОНМУ Ярослава Вітко повідомила, що екс-ректор Запорожан та група його прибічників захопили будівлю ректорату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-