Екстрадований до Росії Тумгоєв зізнався, що воював у Сирії — ГПУ

Екстрадований до Росії Тумгоєв зізнався, що воював у Сирії — ГПУ

Укрінформ
Заступник генпрокурора Євген Єнін заявив, що громадянин РФ Тимур Тумгоєв, якого Україна екстрадувала в Росію, зізнався в тому, що воював у Сирії.

В РФ Тумгоєва звинувачують у причетності до ІДІЛ, повідомив Єнін у коментарі Громадському.

Єнін зазначив, що ГПУ має свідчення, що підозрюваний воював у Сирії, зокрема він сам розповів про свою участь у бойових діях в арабській республіці, про що свідчить його підпис у матеріалах справи.

Також заступник генпрокурора розповів, що Європейський суд з прав людини вивчив матеріали справи і в підсумку дав "зелене світло" на екстрадицію, бо не виявив ризику переслідування обвинуваченого за політичними, етнічними чи релігійними мотивами.

Крім того, Єнін підкреслив, що Тумгоєв не брав участь в бойових діях на Донбасі.

"Хотів би закцентувати увагу саме на тому, шо ані в Генеральної прокуратури, ані в інших органів, причетних до екстрадиційної перевірки, протягом 2 років з моменту винесення цього рішення не було жодних свідчень про участь пана Тумгоєва, як стверджують його нібито побратими, в антитерористичній операції", — наголосив він.

На думку прокурора, заяви про участь Тумгоєва у бойових діях на Донбасі є маніпуляцією громадської думки.

13 вересня прес-секретар Генеральної прокуратури Андрій Лисенко повідомив, що Україна екстрадувала Росії громадянина Російської Федерації Тимура Тумгоєва з дотриманням вимог чинного національного законодавства та міжнародних договорів.

У Росії Тумгоєва обвинувачують у тому, що він брав участь в бойових діях у Сирії в складі одного з формувань угруповання "Ісламська держава".

Читайте також: ГПУ розглядає справи понад 20 підозрюваних у причетності до ІДІЛ

Удень 17 вересня представники націоналістичних організацій під будівлею Генеральної прокуратури України протестували у зв’язку з екстрадицією у Росію громадянина РФ Тимура Тумгоева, який імовірно воював на Донбасі. Між силовиками та представниками націоналістичних рухів сталися сутички.

У поліції заявили, що під час сутичок постраждали семеро правоохоронців. За фактами подій внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за двома статтями Кримінального кодексу України — ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ст. 296 (Хуліганство).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-