Українці

Українці "шукали" автокефалії з 1991 - Вселенський патріархат показав документи УПЦ

Укрінформ
На сайті Вселенського патріархату опубліковані два документи Української православної церкви від 1991-го та 1992 років, які підтверджують, що УПЦ ще тоді офіційно порушила питання про автокефалію.

Про це повідомив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря у Facebook. 

"На офіційному сайті Вселенського патріархату опубліковані два документи УПЦ - Визначення Помісного Собору 1-3 листопада 1991 р. з питання повної автокефалії УПЦ (підписане всіма делегатами Собору) та Звернення єпископату УПЦ від 22 січня 1992 р. до Московського патріархату з наполяганням не відкладати розгляд питання про автокефалію", - повідомив Зоря, додавши, що документи поширені грецькою та англійською мовами з додаванням зображень оригіналів.

За його словами, цими документами підтверджується, що УПЦ у 1991-92 роках офіційно порушила питання про необхідність бути автокефальною та одноголосно підтримувала це, "доки дії Москви не внесли в УПЦ розділення".

"В анотації до публікації зазначено, що хоча лунають заяви, нібито "українські ієрархи не шукали автокефалії" - насправді це не так. Зазначається також, що хоча ієрархи мали би направляти таке прохання про автокефалію Вселенському патріарху, однак і ці документи засвідчують їхню підтримку цієї справи. Спеціально в публікації звернено увагу на підпис під документами митрополита Онуфрія. Якби Москва прийняла український запит і передала би в Фанар, то "ані розкол не послідував би, і сьогодні не було би проблеми і турбот", підсумовано в анотації", - процитував Зоря. 

Читайте також: Гундяєв збирає Синод РПЦ - поговорять про Україну і Томос

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні. 19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

7 вересня Вселенський патріарх призначив в Україну двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-