МОЗ піддає сумнівам законність аудиту Рахункової палати

МОЗ піддає сумнівам законність аудиту Рахункової палати

Укрінформ
У Міністерстві охорони здоров’я піддають сумнівам законність аудиту Рахункової палати, зокрема, щодо перевірки ефективності закупівель ліків через міжнародні організації.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

“Законність аудиту Рахункової палати під питанням. 17 серпня Рахункова палата розпочала в Міністерстві охорони здоров’я попереднє вивчення предмету аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених у 2017-2018 роках для здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих міжнародних організацій. Проте законність дій контролюючого органу під питанням.

Згідно з Законом “Про Рахункову палату”, єдиним процедурним документом, що визначає порядок, правила та процедуру аудиту, є Регламент Рахункової палати. Повідомлення про його затвердження було опубліковано у розділі “Новини” на офіційному веб-сайті контролюючого органу ще 18 липня. Проте сам Регламент і досі відсутній на веб-сайті Рахункової палати, де він має бути оприлюднений згідно з законом”, - наголошують у МОЗ.

На думку чиновників відомства, відсутність доступу до визначального процедурного нормативно-правового документа, що містить правила роботи Рахункової палати, ставить під сумнів легітимність дій цього органу.

“Підкреслюємо, що на дату виходу контрольної групи Рахункової палати минуло менше року з дати затвердження звіту про попередній аудит, що проводився за період 2015–2016 років та у I півріччі 2017 року. У звіті про попередній аудит ефективності закупівель ліків через міжнародні організації зазначалось, що закупівля ліків через міжнародні організації є економічно доцільнышою на 39%, ніж закупівлі, що відбувались без участі спеціалізованих організацій. МОЗ України врахував фактично всі пропозиції Рахункової палати, що були надані за результатами минулорічного аудиту”, - зазначили у МОЗ.

Читайте також: Супрун розповіла про досягнення у МОЗ за два роки

Було також підкреслено, що МОЗ і надалі виконуватиме законні пропозиції Рахункової палати, проте прагне, щоб вимога щодо законності була всеохопною та застосовувалась рівною мірою "не лише до об'єктів контролю, а й до контролюючих органів".

Міністерство звернулося з офіційним листом до Рахункової палати з проханням забезпечити доступ до Регламенту Рахункової палати на веб-сайті контролюючого органу, а також до рішення Рахункової палати, що стало підставою для проведення цього аудиту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-