Іванющенко намагається розморозити свої рахунки і нерухомість у Швейцарії — DW

Іванющенко намагається розморозити свої рахунки і нерухомість у Швейцарії — DW

Укрінформ
Бізнесмен з найближчого оточення екс-президента Віктора Януковича Юрій Іванющенко (відомий як Юра Єнакієвський) намагається розморозити свої рахунки і нерухомість у Швейцарії.

Про це йдеться у розслідуванні Deutsche Welle.

Як нагадує видання, після зміни влади в Україні на рахунках Іванющенка у Швейцарії знайшлася найбільша серед наближених до екс-президента осіб сума грошей невідомого походження, таємно виведених з України, - 72 мільйони швейцарських франків.

"Однак 72 мільйони - ще не всі активи українського екс-депутата у Швейцарії. Виявляється, в Іванющенка у цій країні є нерухомість, яку його адвокати вже чотири роки намагаються врятувати від арешту, накладеного швейцарськими правоохоронцями", - зазначається у публікації.

Як інформує DW, 30 травня 2012 року, будучи на той час народним депутатом України, Іванющенко разом з іншою особою 50 на 50 майже за 22 мільйони швейцарських франків (19,5 мільйона євро) придбав бізнес-центр у кантоні Цюріх. Встановити ім'я компаньйона Іванющенка виданню не вдалося.

"Нерухомість придбала кіпрська компанія, 50% якої належали Іванющенку через компанію з Панами, а решта - кіпрській компанії партнера народного депутата. Навесні 2014 року, невдовзі після втечі Віктора Януковича з України, рахунки його соратника і земляка з Єнакієвого були заморожені на виконання запроваджених Швейцарією санкцій. Бізнес-центр у Цюріху хоч і приносив прибутки від оренди, однак ні Іванющенко, ні його партнер через санкції дивіденди отримувати не могли", - зазначає видання.

За даними DW, наприкінці 2015 року компаньйони зрештою знайшли вихід із ситуації: екс-депутат продав партнеру свою половину у фірмі, яка контролює бізнес-центр, за номінальною вартістю 50-відсоткової частки - 50 тисяч євро. "За цю скромну суму неназваний партнер, який не перебуває у жодних санкційних списках, отримував 100-відсотків власності фірми і автоматично позбувався тягаря санкцій, накладених на Іванющенка", - йдеться у публікації.

Зазначається також, що 18 грудня 2015 року фірма звернулася до контролюючих органів Швейцарії по дозвіл переказати з рахунків підсанкційної кіпрської фірми, якій належить бізнес-центр, 6,7 мільйона франків на рахунки ще однієї офшорної фірми. Дозвіл невдовзі було надано.

"Як випливає з судових документів, бенефіціаром фірми, на рахунки якої переказали кошти, є дружина Юрія Іванющенка - Ірина. Сума переказу, за поясненнями учасників угоди, включала у себе накопичені за час дії санкцій дивіденди, повернення боргу партнера перед Іванющенком і, власне, 50 тисяч за половину фірми", - пише видання.

Повідомляється також, що Іванющенко і його неназваний партнер переказали 6,7 мільйона франків на швейцарський рахунок Ірини Іванющенко і одразу звернулися до влади країни з клопотанням про зняття арешту з нерухомості вартістю у майже 22 мільйони франків.

Утім, як зазначає DW, швейцарські контролюючі органи останньої миті передумали і влітку 2016 року розпорядилися визнати переоформлення нерухомості на іншого власника недійсним, а гроші повернути назад - на рахунки кіпрської фірми Іванющенка і його партнера.

Читайте також: Швейцарські суди відмовили Іванющенкам у розмороженні коштів

"Утім, Іванющенки не здавалися і за два роки судової тяганини щодо визнання продажу нерухомості дійсним дійшли до Федерального суду. На початку серпня цього року найвища судова інстанція Швейцарії попередньо поставила крапку у цій епопеї: майно фірми, яка контролює бізнес-центр Іванющенків, залишається заблокованим", - йдеться у публікації.

Зазначається також, що в лютому цього року швейцарські правоохоронці передали українським колегам інформацію про всі рахунки і майно Іванющенків. Швейцарія готова повернути Україні заблоковані активи соратника Януковича, якщо в українських судах буде доведено незаконне походження коштів.

"Сам же Іванющенко, поки тривають судові баталії в Україні та Швейцарії, на даний час, вочевидь, живе з родиною у Монако. Саме у цьому князівстві на узбережжі Середземного моря, за даними реєстрів компаній Монако і Великої Британії, зареєстроване місце проживання дружини екс-депутата і його сина Арсена", - повідомляється у публікації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-