Е-декларації: Денісова у суді відстоюватиме право на “особисте життя”

Е-декларації: Денісова у суді відстоюватиме право на “особисте життя”

Укрінформ
Уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова отримала ухвалу КСУ про відкриття провадження за її поданням щодо визнання неконституційності е-декларування антикорупційних активістів.

Про це вона повідомила у Facebook.

"Учора надвечір я отримала ухвалу Конституційного Суду України про відкриття провадження за моїм поданням. Я вважаю, що оскаржувані норми Закону України "Про запобігання корупції", за які Верховна Рада проголосувала ще у березні минулого року, не відповідають Основному Закону. Вони встановлюють додаткові обмеження дискримінаційного характеру, порушують право людей на особисте і сімейне життя, принцип рівності громадян та багато інших основоположних засад", - написала омбудсмен.

На її думку, додаткове навантаження на громадянське суспільство в Україні суперечить європейським цінностям, до запровадження яких ми так прагнемо.

"Очікую, що повний та всебічний розгляд цієї справи судом забезпечить ефективний захист конституційних прав і свобод громадян", - додала Денісова.

Як повідомлялося, 30 березня 2017 року набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

3 квітня депутати відмовились включити до порядку денного сесії законопроекти про скасування е-декларування для представників громадських організацій, законопроекти №8120 та №8120-1 щодо відтермінування е-декларування для активістів та законопроекти №8209 та №8209-1 щодо скасування е-декларування для представників антикорупційних організацій.

Окрім того, Рада відхилила президентський законопроект №6674 і депутатський №6271, якими пропонувалося скасувати е-декларування для громадських активістів.

13 червня 2018 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова направила до КСУ подання щодо визнання неконституційним електронного декларування для громадських активістів.

Читайте також: Денісова "забула" задекларувати 23 мільйони - НАЗК

23 березня 2017 року Рада внесла зміни до статті 3 Закону «Про запобігання корупції» і зобов'язала подавати декларації представників громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону "Про судоустрій і статус суддів", громадських рад, рад громадського контролю, що утворені при державних органах та беруть участь у підготовці рішень з кадрових питань, підготовці, моніторингу, оцінці виконання антикорупційних програм.

Євросоюз розкритикував українські поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подання декларацій громадськими активістами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-