Супрун назвала два найкорумпованіші медуніверситети України

Супрун назвала два найкорумпованіші медуніверситети України

Укрінформ
Національний медичний університет ім.О.О.Богомольця та Одеський національний медичний університеті є найкорумпованішими серед медичних вишів України.

Про це вона на своїй сторінці у Facebook написала виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

“Цього року ми запровадили практику публічного заслуховування звітів ректорів вищих медичних навчальних закладів. Таке рішення було прийняте з метою максимально публічного обговорення проблем, які існують у системі підготовки майбутніх лікарів та ознайомлення з успішними кейсами змін. Ми регулярно отримували чисельні скарги щодо серйозних зловживань, тотальної корупції та свавільної поведінки ректорів та їхнього оточення у різних вишах. У цьому процесі на фоні решти яскраво виділились два університети: Національний медичний університет імені О. Богомольця та Одеський національний медичний університет”, - заявила Супрун.

Вона наголосила, що ректори університетів Катерина Амосова та Валерій Запорожан були звільнені за порушення та невиконання умов своїх контрактів.

“В обох випадках виконуючим обов’язків, призначеними Міністерством, були створені максимальні перешкоди - в доступі до робочого місця, необхідної документації та в цілому забезпечення нормального функціонування університетів. Колишнє керівництво цих навчальних закладів активно саботує їхню діяльність та усіма можливими засобами зриває навчальний процес", - зазначила Супрун.

За її словами, обидва колишні ректори користуються послугами однієї юридичної фірми для представництва у судах і діють за однаковим алгоритмом із використанням невеличких груп лояльних студентів чи аспірантів (в основному з числа контрактників-іноземців), постійного створення фейків та інформаційних провокацій, залякування викладацького складу і використання тітушок.

Читайте також: В Одеському медуніверситеті заявляють, що екс-керівник захопив ректорат

"Окружний адмінсуд Києва рішеннями від 30.08.2018 щодо ОНМУ та 05.09.2018 щодо НМУ зупинив дію наказів, якими призначались виконуючі обов’язки і в обох випадках заборонив МОЗ України призначати на цю посаду будь-кого. Тобто суд іменем України приймає рішення, які унеможливлюють управління закладами вищої освіти, що належать державі", - наголосила урядовець.

Крім того, за словами Супрун, сьогодні вона "отримала повідомлення від викладачів університету Богомольця, що адміністрація розпочала незаконне примусове звільнення тих, хто відмовився активно підтримати колишню ректорку", а в Одесі колишній ректор "з тітушками взагалі захопив будівлю ректорату".

"Колишня адміністрація всіма засобами намагається утриматись при владі начебто навчальні заклади, викладачі та студенти є якимось феодальним спадковим володінням. Така поведінка - ще один доказ необхідності серйозних трансформацій та втручання", - заявила Супрун.

Керівник МОЗ також закликала студентів, інтернів та викладачів "зберігати спокій та не боятися".

"Міністерство охорони здоров'я України та Уряд здійснить усе необхідне для того, щоби покласти край цим злочинам і не допустити зриву навчального процесу", - запевнила в.о.міністра

Як повідомлялося, 16 квітня 2018 року Катерина Амосова була звільнена із посади ректора НМУ за невиконання умов контракту. Цьому рішенню передували висновки комісії МОЗ України, яка визнала роботу Амосової у 2017 році незадовільною.

23 квітня МОЗ оголосило конкурс на заміщення посади ректора НМУ. Водночас на сайті вишу з'явилася скан-копія рішення Печерського суду Києва від 23 квітня. Ухвалою суду задоволено позов Амосової та визнано незаконним її звільнення з посади ректора НМУ. Також суд заборонив МОЗ проводити конкурс на посаду ректора вишу.

15 серпня, призначений МОЗ на посаду в.о ректора Національного медичного університету ім. Богомольця Юрій Кучин не зміг потрапити до свого робочого місця. Вхід до будівлі університету було заблоковано невідомими особами.

5 вересня Окружний адміністративний суд міста Києва зупинив дію наказу МОЗ України від 14 серпня 2018 року про призначення Юрія Кучина в.о. ректора НМУ ім. О.О. Богомольця та заборонив МОЗ призначати на цю посаду будь-яку особу, крім випадків, визначених положенням Закону України "Про вищу освіту".

Також у квітні ректора Одеського медуніверситету Валерія Запорожана наказом МОЗ було відсторонено від виконання службових обов'язків. Однак пізніше суд поновив його на посаді.

Керівництво МОЗ призначило у липні комісійну перевірку у виші, але Запорожан не допустив її.

17 липня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун звільнила ректора Одеського національного медуніверситету Запорожана за порушення статуту та умов контракту. Новопризначений керівник Одеського медуніверситету Костянтин Аймедов 20 липня приступив до виконання обов'язків всупереч протидії групи представників оточення екс-ректора Запорожана.

7 вересня прес-секретар ОНМУ Ярослава Вітко повідомила, що екс-ректор Валерій Запорожан та група його прибічників захопили будівлю ректорату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-