Рада відкрила доступ до результатів клінічних випробувань ліків

Рада відкрила доступ до результатів клінічних випробувань ліків

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила зміни до закону "Про лікарські засоби" та відкрила публічний доступ експертам та громадськості до результатів доклінічного вивчення і клінічних випробувань лікарських засобів.

За ухвалення відповідного законопроекту №4074 проголосувало 247 депутатів, при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець наголосила, що закон спрямований на гармонізацію українського законодавства з відповідними положеннями директиви ЄС, зокрема щодо забезпечення публічного доступу до результатів доклінічних досліджень і клінічних випробувань лікарських засобів. За її словами, щорічно Міністерство охорони здоров’я проводить понад 200 клінічних випробувань і отримало за це понад 100 млн грн.

"Результати цих досліджень мають бути доступними для експертного середовища та громадськості", - сказала Богомолець.

Вона також зазначила, що згідно зі статтею 14 Закону "Про інформацію" дані про вплив товару на життя і здоров’я людини не можуть бути віднесені до інформації з обмеженим доступом. Водночас чинне редакція закону про лікарські засоби визначає, що вся інформація, яка міститься в реєстраційному досьє є закритою інформацією.

Читайте також: Скандал в Охматдиті: МОЗ обіцяє, що хворі не залишаться без допомоги

"Такий підхід не відповідає європейським вимогам і не забезпечує прав громадян на доступ до інформації, яка становить суспільну важливість", - наголосила голова профільного комітету.

Парламент також зарахував пропозицію МОЗ щодо збільшення визначення прикінцевими положеннями законопроекту строків на розробку необхідних для реалізації законопроекту змін до чинних нормативних актів з одного до шести місяців.

Як повідомлялося, законопроект був прийнятий у першому читанні 2 листопада 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-