МОН обіцяє, що репозитарій запрацює до кінця року

МОН обіцяє, що репозитарій запрацює до кінця року

Укрінформ
Міністерство освіти та науки сьогодні, 31 серпня, затвердило Регламент роботи репозитарію, який одразу набув чинності.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

"Національний репозитарій академічних текстів матиме адресу nrat.gov.ua та даватиме користувачам відкритий доступ до електронних версій наукових робіт та пов’язаних з ними даних. Це, зокрема, передбачено Регламентом роботи репозитарію, що був опублікований та офіційно став чинним сьогодні, 31 серпня 2018 року", - йдеться у повідомленні.

За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, йдеться про те, як будуть зберігатися, систематизуватися та оброблятися тексти, яким чином надаватиметься інформація у відкритий доступ, як взаємодіятимуть різні учасники тощо.

Окрім того, зауважила міністр, ресурси Національного репозитарію стануть допоміжним засобом для перевірки академічних текстів на плагіат.

У репозитарії буде кілька режимів доступу. Так, звичайний відвідувач зможе переглянути загальну інформацію про ресурс, реєстр текстів, здійснити пошук текстів, формувати їх список за обраними критеріями, сортувати і зберігати на електронних приладах чи носіях тощо.

Інший режим – це зареєстровані користувачі. Вони отримають:

відкритий доступ до електронних версій текстів, можливість ознайомлення з ними, збереження їх на електронних приладах чи носіях та в персональному електронному кабінеті;

можливість деталізованого пошуку текстів за додатково визначеним набором ознак/критеріїв і збереження його результатів на електронних приладах чи носіях та у персональному електронному кабінеті;

індивідуальне інформування відповідно до оформленої безоплатної підписки щодо оновлення та надходження академічних текстів;

доступ до додаткових функціональних можливостей репозитарію, зокрема, спеціально розроблених аналітичних та інших інструментів роботи з текстами;

можливість перевірки на наявність збігів текстових (літерних і цифрових символів) та графічних фрагментів тощо.

Національний репозитарій складатиметься з центральної та локальних частин – репозитаріїв вишів та інших інституціональних учасників. Розміщення в ньому академічних текстів буде безоплатним. Мовами репозитарію будуть українська та англійська.

Читайте також: “Дефіцит” підручників: Гриневич сказала, що робити школярам та вчителям

Як повідомив директор Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН Андрій Шевцов, апробацію пілотного режиму ресурсу планується розпочати до кінця року. Вже зараз розпорядник Національного репозитарію – Український інститут науково-технічної експертизи та інформації – працює над бета-версією офіційного сайту.

Паралельно триває формування бази академічних текстів. Наразі УкрІНТЕІ має фонд науково-дослідних дослідно-конструкторських робіт і захищених дисертацій, який є національним надбанням. Його насамперед використають для формування контенту репозитарію. Також тексти будуть надходити від інституціональних учасників, зокрема, вишів, наукових установ, видавництв, бібліотек тощо.

Репозитарій — загальнодоступний ресурс в мережі, що містить в собі добірку пакетів програм з однією або декількома тематиками. Найчастіше дані в репозитарії зберігаються у вигляді файлів, доступних для подальшого поширення по мережі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-