Харківщина стане лідером у запровадженні “Нової української школи” — МОН

Харківщина стане лідером у запровадженні “Нової української школи” — МОН

Укрінформ
У МОН сподіваються, що ідеї концепції "Нова українська школа" якнайкраще реалізують на Харківщині.

На цьому наголосив під час обласного педагогічного форуму в Харкові перший заступник міністра освіти й науки України Володимир Ковтунець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Один лише той факт, що кістяк нашої команди на міжнародній олімпіаді з математики складали школярі з 27-го ліцею, і команда посіла рекордне для себе 4-е місце, – це заслуга, в першу чергу, харків’ян. Тут дуже високоякісна освіта, такого елітарного рівня. Як показують результати ЗНО, масова освіта також дуже хороша. І я сподіваюся, що ідеї "Нової української школи" найкраще будуть реалізовані саме в Харківській області", - зазначив Ковтунець.

За його словами, програми, розроблені міністерством для "Нової української школи", не є єдиним можливим варіантом для досягнення необхідних освітніх результатів.

Читайте також: На Дніпропетровщині перепідготовку пройшли майже дві тисячі вчителів

"Ідея нової освіти закладена в Закон України про освіту. Це академічні свободи педагогів та закладів освіти. І якщо ми сьогодні пропонуємо концепцію "Нової української школи", то фактично ми показуємо один із варіантів, як досягти тих результатів, які записані в законі, які передбачаються державними стандартами освіти. Ми ніколи не будемо перешкоджати тому, щоб реалізовувати новаторські ідеї, тому що кожна школа сьогодні має право вибору: або реалізує типову освітню програму, яку розробляє міністерство, або розробляє свою освітню програму. Від держави буде тільки одна вимога – досягти результатів, які прописані в державному стандарті про освіту. І ми розраховуємо, що в Харкові буде найбільше таких свіжих, нестандартних ідей", - додав Ковтунець.

Як підкреслила з трибуни форуму голова Харківської ОДА Юлія Світлична, зараз у регіоні вже є необхідний фінансовий, матеріально-технічний та організаційний фундамент, щоб надалі будувати систему освіти за найкращими стандартами: "Сьогодні нам важливо створити механізми, які відкриють подальший коридор можливостей. Харківська область має свою позицію в цьому питанні. Вона підтримується міністерством і полягає у концентрації коштів державного, обласного та місцевих бюджетів на тих закладах та їхніх об’єднаннях, які здатні забезпечити нову - європейську - якість навчання".

Освітній форум зібрав у Харківському національному університеті імені Каразіна понад 600 учасників: учителів, керівників закладів та відділів освіти з усіх районів та міст області.

Під час форуму учасники акцентували увагу на реформуванні не тільки шкіл, а й сфери професійно-технічної освіти та розвитку вишів. Зокрема, йшлося про залучення бізнесу для співпраці з навчальними закладами та системну взаємодію закладів освіти всіх рівнів - від загальноосвітньої школи до вишу. Лунали й пропозиції створення, за прикладом Харківщині, ефективних та збалансованих трикутників: загальноосвітня школа - університет - держадміністрація.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-