Правозахисник нарахував понад 80 незаконних арештів в Україні за рік

Правозахисник нарахував понад 80 незаконних арештів в Україні за рік

Укрінформ
Упродовж 2017 року суди виправдали понад 430 осіб за справами Генпрокуратури, Служби безпеки України та Національної поліції, при цьому 81 особа утримувалась під вартою незаконно.

Про це заявив правозахисник, екс-заступник генпрокурора (2000-2002, 2005 - 2007 та 2014 - 2015 роках) Олексій Баганець під час засідання «круглого столу» в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

«За ці чотири роки склалась кризова ситуація, коли конституційні права та свободи учасників процесу та інших осіб систематично, відверто порушуються. Аналізуючи інформацію за всіма правоохоронними органами, приходжу до висновку, що протягом 2017 року, згідно зі статичними даними Генпрокуратури, судами було виправдано як мінімум 431 особу, із яких щонайменше 81 особа трималась незаконно під вартою. За відсутністю події та складу злочину, а також недостатністю доказів вини вчинення злочину слідчими усіх органів було закрито 761 тис. 673 кримінальних провадження. Фактично незаконно на стадії досудового розслідування було затримано без дозволу суду як мінімум 5 тисяч 12 осіб, які в подальшому були звільнені з-під варти», - наголосив Баганець.

Водночас, за його словами, у слідчих СБУ, Генпрокуратури, Нацполіції та Державної фіскальної служби України не розслідуваними на кінець звітного періоду в 2017 році залишились понад мільйон 46 тисяч 120 кримінальних проваджень, із яких лише у 6843 випадках особам повідомлено про підозру і 1472 особи тримались під вартою.

Читайте також: Апеляційний суд переніс розгляд скарги Савченко на арешт

Зупинившись окремо на кожному з правоохоронних органів, Баганець зауважив, що кількість виправданих судами осіб у справах, розслідуваних ГПУ, порівняно з «дореволюційним» періодом 2014 року зросла в 25 разів, а за справами Нацполіції - утричі.

Слідчі Нацполіції, як стверджує екс-заступник генпрокурора, без дозволу суду затримали торік 13 тисяч 549 осіб, майже 35% із яких було звільнено з-під варти, що вдвічі перевищує показники попередніх років. При цьому більшість із затриманих, зокрема 239 осіб, за даними Баганця, звільнили у зв'язку з відмовою суду обирати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читайте також: Баганець каже, що поки не отримував пропозицій від Луценка

Що ж до недотримання конституційних прав і свобод громадян на стадії досудового розслідування слідчими СБУ, Баганець зазначив, що торік без відповідної ухвали суду вони затримали 312 осіб.

Правозахисник наполягає, зокрема, на необхідності встановити регулярні перевірки правоохоронних органів щодо дотримання ними вимог законодавства та особистої відповідальність за роботу відомства, скасувавши при цьому квотний принцип призначення керівників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-