Як адепти «зубожіння» працюючим пенсіонерам пенсії «скасували»

Як адепти «зубожіння» працюючим пенсіонерам пенсії «скасували»

Аналітика
Укрінформ
Хоча в Мінсоцполітики все це спростовано ще рік тому, «новину» продовжують уперто розганяти. Спланована компанія? Схоже на те…

Днями в Мережі з’явилось чергове повідомлення від нібито міністра соціальної політики Андрія Реви щодо скасування пенсій пенсіонерам, які працюють. Нібито за словами міністра, українці будуть обирати: або працювати, або отримувати пенсію, але поєднувати це буде не можна. Наводиться навіть цитата Реви: «В усьому світі діє правило – або пенсія, або зарплата. Після проведення пенсійної реформи, коли пенсія стане достатньою, треба встановити правило – або ти працюєш, отримуєш зарплату і виходиш на пенсію трохи пізніше, але пенсія у тебе буде більше. Або ти одразу йдеш і отримуєш пенсію, але не працюєш». Якщо ж роботодавці будуть оформлювати пенсіонерів неофіційно, їм загрожуватиме штраф в 320 000 грн.

На перший погляд, новина не була схожа на звичайний фейк, адже її поширили рейтингові інтернет-ресурси на кшталт «Хвилі».

Задля підтвердження або спростування цієї інформації, Укрінформ зв’язався з прес-службою Міністерства соціальної політики України. «Стосовно начебто скасування пенсій працюючим пенсіонерам: ця інформація повністю не відповідає дійсності. Пенсійною реформою, яка розпочалась в жовтні минулого року, було знято обмеження у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам, яку раніше на 15% їм було зменшено. Реформа розблокувала цю проблему, і тепер працюючі пенсіонери отримують 100% пенсійних виплат і жодних планів стосовно припинення виплат немає. Ця інформація є фейковою».

Але що цікаво: «лякалка» з посиланням на міністра про ймовірне скасування пенсій працюючим пенсіонерам з’являється в інформаційному полі періодично, починаючи з лютого минулого року. Ось, наприклад, новина на УНІАНі 14 лютого 2017 року: «"Або пенсія, або зарплата": міністр соцполітики розповів про пенсійну реформу». І наводять ту ж саму цитату, що й «свіжі» новини. Потім – у вересні 2017 року, наприклад, на сайті u-news.com: «В українців буде вибір: або працювати, або отримувати пенсію, поєднувати буде неможливо». І знову ж цитата про міжнародну практику. Ця новина поширювалась і зимою 2017-2018 років. І в усіх цих випадках прес-служба міністерства спростовувала таку інформацію.

І от знову те саме… Цього разу ситуація дійшла до абсурду: інтернет-ресурс «Новини Закарпаття» протягом місяця опублікував «новину» про скасування пенсій працюючим пенсіонерам три рази. 16 липня з’явилась замітка з таким заголовком: «В Україні заборонять одночасно отримувати пенсію і зарплату», 18 липня – з таким: «Черговий сюрприз: Українцям заборонять одночасно отримувати пенсію і зарплату», а 19 серпня – уже з черговим: «Працювати після пенсії стане неможливо – Кабмін». В усіх випадках зміст новини – ідентичний: цитата про міжнародний досвід, пояснення, як усе буде відбуватись і цифра в 320 000 штрафу.

Отже, якщо текст поширюється настільки активно вже півтора року, то сумнівно, що він вигаданий просто так – комусь це потрібно. Відтак, треба знайти першоджерело. «Хвиля» в «новині» послалась на ресурс «Новини Закарпаття», а вони, в свою чергу, на ресурс market.korupciya.com. На цьому сайті немає ані контактів, ані якихось посилань на джерело. «Ми – незалежне інформаційне агентство, молода і перспективна команда», – йдеться в розділі «Про нас». А в новині про скасування пенсій, яка була опублікована більше місяця тому, 19 липня 2018 року, джерела відсутні взагалі, кому пан Рева заявляв таке – невідомо.

Виявилось, що першоджерелом є інтерв’ю міністра соцполітики Андрія Реви сайту «Реаліст. Онлайн», опубліковане 14 лютого 2017 року. І схоже, воно справжнє – його брали журналісти Ростислав Шаправський, що зараз працює в «РБК-Україна» і Євген Будерацький, який зараз є заступником головного редактора «Української правди», і раніше вони обидва працювали в «Реалісті».

В інтерв’ю, серед іншого, Андрію Реві ставлять таке запитання: «Чи плануються якісь зміни для працюючих пенсіонерів?». На що міністр відповідає так: «В усьому світі діє правило – або пенсія, або зарплата. Після проведення пенсійної реформи, коли пенсія стане достатньою, треба встановити правило – або ти працюєш, отримуєш зарплату і виходиш на пенсію трохи пізніше, але пенсія у тебе буде більше. Або ти одразу йдеш і отримуєш пенсію, але не працюєш». Тобто, спочатку ці новини, нібито, не брехали – міністр соцполітики дійсно припускав, що можна скасувати пенсії для працюючих пенсіонерів. Ось тільки фразу «коли пенсія стане достатньою», яка кардинально змінює суть сказаного міністром, усі проігнорували.

Отже, про скасування пенсій працюючим пенсіонерам не йдеться. Крапка. Але «адепти зубожіння», схоже, і надалі поширюватимуть цю «новину» півторарічної давності, ігноруючи всі опубліковані спростування і пояснення. Чи тому тільки, що вона суспільно важлива, та й загалом пенсії – це надто болюча тема для нашого суспільства? А може, причина в тому, що журналісти у нас не професійні, не перевіряють джерела, видають «бородату новину» за свіжу? Ніхто і цього не заперечує, але настирність, з якою деякі, на жаль, досі ще колеги, дзвонять в цю іржаву рейку, породжує сумнів, що все так просто. По всіх ознаках це схоже на сплановану акцію.

Натомість, це не відміняє того, що деяким нашим політикам треба покращувати свої комунікаційні здібності, зокрема добре думати над формулюваннями, перед тим, як щось говорити – досвід Андрія Реви цьому підтвердження.

Олександр Карпенко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-