Реформа середньої школи: у Києві стартувала Серпнева конференція

Реформа середньої школи: у Києві стартувала Серпнева конференція

Укрінформ
У Києві розпочалася Серпнева конференція "Нова українська школа - старт реформи, участь громад".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На конференцію приїхали вчителі з усієї України. Також присутні Президент України Петро Порошенко, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, міністр освіти та науки Лілія Гриневич, голова представництва ЄС в Україна Хюг Мінгареллі, голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.

Під час форуму освітяни обговорять стан підготовки до навчального року, питання бюджетування, питання інклюзивної освіти, навчання вчителів, пілотування нової української школи для 2 класу, забезпечення якості освіти в новій українській школі.

З 1 вересня в Україні стартує реформа середньої освіти Нова українська школа. Майже 450 тисяч першачків розпочнуть навчання за новим державним стандартом.

Державний стандарт початкової освіти затверджено урядом у лютому  2018 року. При цьому було використано досвід 7 країн – Фінляндії, Сінгапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади та Польщі, а також найкращі українські практики. У стандарті визначено загальні та обов‘язкові результати навчання за 9 галузями: мовно-літературною, математичною, природничою, технологічною, інформативною, соціальною і здоров’язбережувальною, фізкультурною, громадянською та історичною, мистецькою. 

Список компетентностей, які надаватимуть учні, складався з урахуванням рекомендацій Європейського Парламенту та Ради Європи щодо формування ключових компетентностей освіти впродовж життя, та закріплений законом «Про освіту»: вільне володіння державною мовою; здатність спілкуватися рідною (у разі відмінності від державної) та іноземними мовами; математична компетентність; компетентності у галузі природничих наук, техніки і технологій; інноваційність; екологічна компетентність; інформаційно-комунікаційна компетентність; навчання впродовж життя; громадянські та соціальні компетентності, пов’язані з ідеями демократії, справедливості, рівності, прав людини, добробуту та здорового способу життя, з усвідомленням рівних прав і можливостей; культурна компетентність; підприємливість та фінансова грамотність; інші компетентності, передбачені стандартом освіти.

Читайте також: На Буковині відкрили перший інклюзивно-ресурсний центр для дітей

Спільними для всіх компетентностей є такі вміння: читання з розумінням, уміння висловлювати власну думку усно і письмово, критичне та системне мислення, здатність логічно обгрунтовувати позицію, творчість, ініціативність, вміння конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики, приймати рішення, розв’язувати проблеми, здатність співпрацювати з іншими людьми.

Також уперше реформа підтримана значним фінансовим ресурсом для старту: передбачено 998,7 млн на забезпечення учнів початкових класів навчальними засобами та мобільними меблями, 163,818 млн – на придбання техніки для початкової школи, 386,5 млн – на підвищення кваліфікації вчителів, 48,349 млн – на навчально-методичну літературу для початкових класів та 272,382 млн грн – на підручники для 1-го класу. Разом це становить 1 млрд 869 млн 812 тис. гривень.

У подальшому Стандарт базової школи має стартувати з 1 вересня 2022року, а стандарт старшої школи – з 1 вересня 2027 року

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-