Вже 22 засуджених в Україні росіянина просять Путіна про обмін

Вже 22 засуджених в Україні росіянина просять Путіна про обмін

Фото
Укрінформ
На цей момент 22 ув’язнених російських громадянина написали заяви з проханням до президента Російської Федерації про обмін на українських громадян, які утримуються в пенітенціарних установах Росії. 

Про це повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці Facebook у увечері в четвер, 16 серпня.

“Денісова на цей момент вже отримала 22 заяви на ім’я президента РФ з проханням повернути їх на територію Росії шляхом обміну на одного з українських політв’язнів”, - повідомляє також офіційний сайт Омбудсмена.

Згідно з повідомленням, у вівторок, 14 серпня, під час моніторингового візиту до Лук’янівського СІЗО Денісова зустрілася із Олександром Саттаровим та Фарухом Камаловим, які написали заяви на ім’я російського президента щодо обміну. Раніше таку заяву подав громадянин РФ Олексій Седіков, який відбуває покарання за тероризм в Бучанській колонії.

У середу, 15 серпня, в ході моніторингових візитів до місць позбавлення волі, Уповноважений отримала заяви від: В’ячеслава Висоцького (ГУ «Черкаська виправна колонія № 62»), Валерія Іванова та Олександр Валехидіса (ГУ «Дрогобицька виправна колонія «40»), Владислава Гречина (ГУ «Одеська установа виконання покарань №21»), Віктора Агєєва (ГУ «Роменська виправна колонія №56»), Олега Дороніна (ГУ «Городищенська виправна колонія №96»), Дениса Сидорова та Євгена Шаталова (ГУ «Житомирська установа виконання покарань №8»).

Читайте також: Москалькова ігнорує пропозицію переговорів з Денісовою у Мінську 21 серпня

На сайті зазначається, що заяви до російського президента продовжували надходити і в четвер. Так, представники уповноваженого отримали такі документи від: Руслана Гаджиєва, Ігора Кімаковського, (ДУ «Бахмутська установа виконання покарань (№6)»), Євгена Мефедова (ДУ «Миколаївський слідчий ізолятор»). З Маріупольського СІЗО було отримано заяви від п’ятьох ув’язнених - Павла Черних, Анатолія Бусигіна, Олексія Шибаєва, Сергія Єгорова, Ольги Коваліс. Ще два листи були написані Василем Кусакіним (ГУ "Дніпровська установа виконання покарань №4") та Муратом Джимієвим (ГУ "Київський слідчий ізолятор"). Пізніше було отримано лист і від Валерія Гратова (ГУ "Дніпровська установа виконання покарань №4").

В Омбудсмена повідомляють, що усі ці 22 заяви Міністерство закордонних справ України дипломатичною поштою доправить до Адміністрації президента Російської Федерації.

Людмила Денісова наголосила, що Україна вже давно ініціювала обмін та подала до РФ відповідні списки. Однак, досі немає відповіді від Представника РФ в Трьохсторонній контактній групі Бориса Гризлова і Уповноваженого РФ з прав людини Тетяни Москалькової, яким ще 5 липня було направлено листи щодо можливого обміну.

Загалом у Росії і анексованому Криму тримають близько 70 українських політв'язнів, в їх числі і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-