У Гільдії кінорежисерів обурені тим, як відбирають фільми для держфінансування

У Гільдії кінорежисерів обурені тим, як відбирають фільми для держфінансування

Укрінформ
Гільдія кінорежисерів Національної спілки кінематографістів на екстрених зборах обговорила результати другого етапу конкурсного відбору кінопроектів патріотичного спрямування, для виробництва та розповсюдження яких надається державна фінансова підтримка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз ми зібрали Гільдію, у понеділок – розширений секретаріат, а далі звернемося з офіційним листом від Спілки кінематографістів до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою припинити антидержавницьку діяльність цієї Експертної ради і вжити заходів, щоб таке більше не повторювалося", - заявив член спілки режисер Володимир Тихий, який головував на зборах.

Він назвав нонсенсом те, що до складу Експертної ради увійшли "представники компаній, зокрема Star Media, які є топ-виробниками для телебачення Росії". "Вони знімають фільми про Сталіна і Берію, а зараз будуть нам розказувати, як патріотичне кіно знімати! Це просто якийсь абсолютно дурний жарт!" - обурився режисер.

За словами Тихого, група виробників серіального продукту у складі Експертної ради не дала можливості пройти конкурсний відбір низці проектів, зокрема кінопроекту "Червоний" за сценарієм Андрія Кокотюхи.

Водночас, перший заступник голови Державного агентства з питань кіно, член конкурсної комісії, яка обирала членів Експертної ради, Сергій Неретін у коментарі Укрінформу повідомив, що “вибір був колегіальним і обирали з-поміж тих людей, які подавалися”.

Щодо компанії Star Media він зазначив: “Ця компанія зареєстрована в Україні... і виробляє вона контент для України! А в Росії працює інша компанія Star Media Distribution, яка виробляє контент для РФ. І наскільки мені відомо, ці дві компанії вже мають різних власників”.

Як відомо, 22 травня 2018 року відбулося друге засідання конкурсної комісії з відбору членів Експертної ради при Міністерстві культури з відбору кінопроектів для надання державної фінансової підтримки на виробницГільдія кінорежисерів Національної спілки кінематографістів на екстрених зборах обговорила результати другого етапу конкурсного відбору кінопроектів патріотичного спрямування, для виробництва та розповсюдження яких надається державна фінансова підтримка.тво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування.

Після співбесіди з претендентами членами конкурсної комісії було проведено обговорення та відкрите рейтингове голосування, за результатами якого переможцями конкурсу визначені:

Володимир Войтенко - кінокритик, чинний член експертної комісії Держкіно (вийшов зі складу ради);

Читайте також: Режисер розповів, чому з фільму про Стуса прибрали Медведчука

Андрій Дончик - режисер, чинний голова експертної комісії Держкіно;

Людмила Горделадзе - керівник кінотеатру «Жовтень», чинний член експертної комісії Держкіно.

Олена Касавіна - режисер-мультиплікатор;

Роман Мартиненко - керівник дистриб'юторської компанії MMD;

Ольга Пантелеймонова - генеральний директор українського підрозділу групи компаній Star Media;

Володимир Яценко - продюсер, керівник продакшну LimeLite;

Євген Буцан - директор юридичного департаменту «Медіа Групи Україна»;

Анатолій Максимчук - заступник генерального директора медіа групи StarLightMedia;

Вікторія Ярмощук - керівник медіаконсалтингової компанії MRM (Film.ua Group), радник міністра культури.

Згідно з положенням до складу Експертної ради входять 13 осіб. Окрім конкурсу, на якому обрали 10 членів, по одній особі запропонували: Міністерство культури - генерального продюсера Одеського міжнародного кінофестивалю Юлію Сінькевич, Міністерство молоді та спорту - директора Індустріального телевізійного комітету Ігоря Коваля, а також Міністерство оборони - керівника Центральної телерадіостудії Міноборони Яну Холодну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-