Режисер розповів, чому з фільму про Стуса прибрали Медведчука

Режисер розповів, чому з фільму про Стуса прибрали Медведчука

Укрінформ
Сцена суду над українським письменником Василем Стусом, де його захищав Віктор Медведчук, зникла зі сценарію фільму про дисидента не з політичних причин.

Про це Громадському радіо розповів режисер фільму «Стус», зйомки якого зараз відбуваються, Роман Бровко.

Він відкинув чутки про те, що творчій команді нібито телефонували від Медведчука та вимагали прибрати сцену з судом. «Пішов чорний піар, що вирізали Медведчука, що хтось дзвонив... Я про такі факти нічого не знаю, мені особисто ніхто не дзвонив. Історія була збудована не на київському суді, а на тому, що його хотіли номінувати на Нобелівську премію, що його намагалися вмовити стати другим Тичиною, що його гебістка просила визнати, що в Україні відбувалася перебудова, демократизація... Якимись сценами доводилося жертвувати», — каже режисер.

За його словами, родина Стуса, зокрема його син Дмитро Стус, не хотіли, щоб тема суду була у фільмі.

«Ми ще на етапі затвердження фінальної версії сценарію зрозуміли від сім'ї, що є деякі неприйнятні теми, які вже їх дістали. Це і тема суду, бо про неї говорили вже дуже багато разів. Не на рівні письмової заборони, але на рівні розмов із довірою один до одного було таке, що не треба зачіпати цю тему», - розповів Бровко.

Читайте також: Гройсман доручив Мінкульту і Держкіно розібратись у ситуації із фільмом про Стуса

За словами режисера, крім сцени суду над Стусом, із фільму прибрали також близько 20 інших сцен. Здебільшого це пов'язано з кошторисом та хронометражем, каже він.

«Щоб відзняти все, що було в сценарії, треба було вдвічі більше грошей. Є вимоги кінотеатрів до українського кіно: хронометраж 100 хвилин, більше не можна. А в нас було сцен десь на 180 хвилин. Тому ми мали вирізати. Ми не тільки суд вирізали, ми вирізали історію про сім'ю Стуса, коли він жив у Горлівці, вирізали сцени з батьком, матір'ю», - каже режисер.

Режисер вказує й на юридичні тонкощі. За його словами, творча команда не може встановити достовірність багатьох епізодів із життя Стуса.

Як приклад він наводить спілкування дисидента з адвокатом Медведчуком, що відбувалося віч-на-віч.

Як пояснив Бровко, в разі будь-яких неточностей вони ризикують отримати судовий позов від Віктора Медведчука.

Режисер зазначив, що вони намагалися зв’язатися з Медведчуком, коли писали сценарій, проте в його прес-службі відповіли, що не мають часу на спілкування.

За словами режисера Бровка, він би не хотів, щоб фільм про Стуса перетворився на фільм про Медведчука.

«Я ставив перед собою завдання зробити кіно про постать, персону, про боротьбу Стуса. Увіковічувати, вибачте, пана Медведчука в цій історії... Про Медведчука через 10-20 років всі забудуть, а про Стуса мають пам’ятати і через 20, і через 100 років. Ми маємо увіковічити пам’ять Стуса», — сказав він.

Напередодні актор Геннадій Попенко написав у Facebook, що з фільму «Стус» вирізали сцену фінального судового засідання над дисидентом, де його захищав Віктор Медведчук. За його інформацією, це сталося нібито через дзвінки з адміністрації Медведчука до творчого колективу фільму з вимогою прибрати всі згадки про нього.

Василь Стус був двічі засуджений до позбавлення волі радянською владою за боротьбу за українську незалежність. Помер 1985 року під час другого ув’язнення.

Віктор Медведчук, який нині є переговорником від України в Мінському процесі та кумом президента Росії Володимир Путіна, був призначений СРСР адвокатом Стуса, коли його судили вдруге.

Фільм про Стуса планують випустити в прокат 28 лютого 2019 року.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству культури та Державному агентству з питань кіно розібратись у ситуації навколо фільму про поета і дисидента Василя Стуса. Він назвав це справою честі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-