Кому війна, а кому – Москва… мов медом помазана

Кому війна, а кому – Москва… мов медом помазана

Укрінформ
Виявляється, на п’ятому році війни сотні українців щодня вирушають до Росії не для того, щоб відвідати родичів чи заробити на прожиття, – а на екскурсії!

Що ж спонукає наших співвітчизників до таких подорожей і хто заробляє на їхньому потязі до туристичних «принад» путінської Росії?

Українські туроператори й турагенти справді доволі активно рекламують екскурсійні тури до Москви, Санкт-Петербурга, Новгорода, подорожі так званим “золотим кільцем Росії”... Та ще й намагаються заманити побільше мандрівників за рахунок усіляких акцій і спецпропозицій. І все це – за відносно помірними цінами. Приміром, тижнева поїздка до так званої “північної столиці” Росії коштує від 200 доларів (5400 гривень), екскурсія до Москви – від 180 “зелених” (4 900 гривень), покружляти “золотим кільцем” можна за 210 доларів (менше 5700 гривень).

Тож фактично щодня “за порєбрик” вирушають сотні українських туристів, приносячи додаткові кошти у скарбничку держави-агресора – може, і незначні в порівнянні з її нафтовими і газовими прибутками, – та все ж...

Приміром, на головній сторінці однієї з компаній, які пропагують «російську екзотику», – туристичної фірми «Шоколад» – рекламуються винятково тури до держави-агресора (далі – мовою оригіналу): «Санкт-Петербург. Гранд-тур. Лето-2018», «Санкт-Петербург. Классика». «Москва классическая», «Золотое кольцо»…

За даними сайту компанії, на серпень заплановано дві поїдки до Санкт-Петербурга, на вересень – 5. Як додатковий бонус туристам, котрі перебуватимуть в Росії 21 і 22 вересня, пропонують перегляд шоу закриття фонтанів у Петергофі. Точні дати поїздок до Москви та подорожей «Золотим кільцем» на сайті не вказані. Натомість там можна знайти численні відгуки (в основному позитивні) «вдячних» українців-клієнтів. Скажімо, враженнями від останнього на цей момент туру (із 27 липня до 1 серпня) мандрівники поділилися аж на чотирьох аркушах!

Що ж «штовхає» наших співвітчизників на такі поїздки? Як розповів кореспондентові Укрінформу 46-річний Володимир із Маріуполя, за допомогою згаданої фірми він спочатку відвідав Санкт-Петербург, потім – Москву та «золоте кільце». Таке захоплення «російським напрямком» пояснює помірними цінами, численними акціями та знижками, які туроператори пропонують постійним клієнтам, відсутністю мовних бар'єрів під час подорожей та екскурсій. І по великому рахунку його «не хвилює», що ночувати доводиться, як правило, у поганеньких умовах (готелі із двома зірками). Головне, каже, – враження.

А яких вражень шукає? Любить архітектуру, оригінально облаштовані набережні. А ще вважає, що (цитую) «кожна інтелігента людина повинна побачити багаті мистецькі зібрання, які є в Ермітажі, Третяковській галереї чи в інших російських музеях». Щоправда, додає: такі ж переваги – дешевизна, безпроблемна комунікація і прекрасні мистецькі колекції і архітектурні ансамблі – приваблюють його і в Україні. Побував на екскурсіях у багатьох її куточках – Києві, Львові, Кам’янці-Подільському, Івано-Франківську, Полтаві, Чернігові, відвідав шевченківські місця на Черкащині…

На запитання ж Укрінформу, як можна спокійно їздити до країни, що розв’язала проти твоєї Батьківщини війну, співрозмовник відповів: він, мовляв, як і багато його знайомих із (прифронтового! – ред.) міста особливо про це не замислюються, вважають, що «звичайним» українцям на території північно-східного сусіда нічого не загрожує. А екскурсоводи й працівники російських готелів, де доводиться зупинятися, розмов на «політичні» (як висловився Володимир) теми уникають…

Причому, як запевнила у телефонній розмові представниця туристичної компанії «Шоколад», охоче їдуть до Москви, Санкт-Петербурга, Володимира та Суздаля не лише жителі східних регіонів України – багато серед них і представників центральних та західних областей, а левова частка – кияни. Для зручності іногородніх клієнтів автобуси із туристами вирушають «за порєбрик» із площі перед столичним Південним вокзалом.

Щоправда, інформацію про кількість туристів, які скористалися послугами фірми за останній час, нам не надали, посилаючись на комерційну таємницю. Але запевнили: автобуси місткістю більш ніж півсотні пасажирів майже завжди повні. А тури на «особливі» дати – як-от згадане уже закриття чи відкриття сезону фонтанів, осінні та весняні канікули, різдвяно-новорічні свята, – взагалі користуються шаленою популярністю: більшість місць викуповують завчасно.

І це – лише одна з фірм, які займаються організацією таких поїздок. «Пошуковик» видає на відповідний запит десятки посилань. Зокрема, приватна туристична компанія «Стар скай тревел» нині активно рекламує поїздку «золоте кільце Росії плюс Москва» (щоправда, конкретні дати туру не вказані – повідомляється лише, що вони будуть заплановані на наступний рік…

Автобусні тури у Санкт-Петербург вартістю від 4800 гривень рекламує  компанія ESV Travel (у серпні такі тури організовують щотижня, найближчий – з виїздом у п’ятницю, 10 серпня). До того ж, згідно із програмою деяких запропонованих турів, «заможніші» туристи можуть, окрім Пітера, відвідати ще й Карелію – це коштуватиме від 9 тисяч (найближчий тур розпочнеться 12 серпня).

Тури до Росії – Санкт-Петербург і «золоте кільце» з виїздом із Харкова, Києва, Дніпра й Запоріжжя рекламує турагенція "Отдых на все 100%".

І в Інтернеті можна знайти іще десятки й десятки заманливих пропозицій для наших співвітчизників, які вважають себе нещасними без відвідин «пушкінських місць» і дзюркотіння петергофських фонтанів.

До того ж, в Україні залишається відкритим доступ до російських туристичних порталів і сайтів окремих туроператорів та агентів. На відміну від інформаційних ресурсів, сайтів пропагандистських телеканалів, сторінок одіозних російських політичних рухів і силових відомств, під дію ініційованих СБУ та Мінінформполітики заборон вони не потрапили. Але, як на мене, часто-густо ці ресурси також є засобом ідеологічного впливу і використовуються ворогом із пропагандистською метою. Адже з їх допомогою українці можуть дізнатися, «які привабливі й цивілізовані російські туристичні місця! І як раді хлібосольні москвичі, пітерці, суздальці і клязьмівчани зустрічати зарубіжних гостей»!

Директор Центру суспільно-інформаційних технологій “Форум” Валерій Димов вважає екскурсійні поїздки українців до Росії ще одним символом збереження залежності від Москви...

“І цим, звісно ж, намагаються скористатися у Кремлі, – продовжує політолог, – Так, як путінські пропагандисти використовували світовий футбольний чемпіонат чи боксерський поєдинок між Усиком і Гассієвим. Кремль використовує приїзд українських туристів у комплексі з іншими заходами задля власного піднесення, а також для дискредитації і делегітимізації української влади і української держави загалом. Вирушаючи на екскурсію до Москви чи Санкт-Петербурга, наші співвітчизники так би мовити “ллють воду на млин ворога”. І йдеться не стільки про фінансовий зиск для нього, як про засіб пропагандистського впливу”, – наголошує Валерій Димов.

“Багато хто за чотири роки війни так і не зрозумів, що нині відвідини Ермітажу – не ознака інтелігентності і неможливості нормального життя без спілкування з високим мистецтвом, а публічна демонстрація імперської пуповини, яку дехто з нас так і не визнав за необхідне перегризти. Пуповина, яка спочатку залишається таким собі “повідцем” для утримання, що поступово перетворюється на “зашморг”, – продовжує політолог. –  Настав час розв’язати цю проблему. Може, так само, як це відбувається, приміром, у релігійній сфері, на яку теж звик спиратись агресор. А закінчиться війна, припиниться протистояння на Донбасі, повернеться Крим, нормалізуються відносини між країнами, загояться рани, – тоді ніщо не завадить нам відвідувати і Ермітаж, і Третяковську галерею, а росіянам – українські музеї і пам’ятки”, – вважає Валерій Димов.

Владислав Радійчук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-