Філарет: Заяви про

Філарет: Заяви про "захоплення храмів" – частина гібридної війни проти України

Укрінформ
Ніякого насильства після Томосу для України і "захоплення храмів" не буде, а майно належатиме громадам, як і тепер.

На цьому наголошує Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, повідомляє прес-центр Київської Патріархії.

"Ніякого насильства після Томосу не буде, а майно належатиме громадам, як і тепер... Що стосується храмів, іншого церковного майна. Тут теж відбувається маніпуляція фактами, поширюється неправда, коли прихильники МП (Московського патріархату - ред.) кажуть, що нібито "Київський Патріархат захоплює храми Московського Патріархату". Це не можливо в принципі! Тому що немає "храмів Київського Патріархату" чи "храмів "Московського Патріархату". За українськими законами всі храми і майно належать громадам – чи на правах власності, чи на правах користування, чи на правах оренди. Громадам – тобто парафіям, монастирям, духовним навчальним закладам. Не Церкві як такій, а конкретним громадам, конкретним спільнотам віруючих. А ось вже ці громади, ці спільноти добровільно входять до структури того чи іншого патріархату через підпорядкування певному релігійному центру", - розповів він.

Читайте також: Після надання Томосу історія РПЦ починатиметься не з хрещення Русі - Філарет

За його словами, якщо громада вирішила вийти з одного патріархату і увійти до іншого, то майно вона зберігає за собою. "Бо це її майно, а не Патріархату!" - наголосив Філарет.

Патріарх зауважив, що якщо зараз до Київського патріархату переходять десятки парафій, то після Томосу "переходити будуть тисячі".

"Наша позиція така: якщо більше як дві третини громади вирішили на загальних своїх зборах, що треба перейти з одного патріархату до іншого, то майно громада зберігає за собою, а меншість має право збудувати собі інший храм чи обладнати приміщення. Якщо вирішила проста більшість, не дві третини, тоді потрібно проводити почергове богослужіння, щоб мали право користуватися храмом обидві частини колишньої однієї громади – і більшість, і меншість", - зазначив він.

Читайте також: Після Томосу: Філарет розповів про долю Києво-Печерської та Почаївської лавр

Філарет також прокоментував ситуацію навколо Лавр - Києво-Печерсько- та Почаєвської: "Те саме можу сказати про Лаври. Вони будуть українськими, а не осередками "русского міра". Коли – не знаю, Бог знає. Можливо, через кілька місяців після Томосу, а можливо, через кілька років. Для нас це не має принципового значення – бо ми віримо, що справа Української Церкви є правдивою, а раз на нашому боці правда, то Бог нам допоможе здійснити її. Здійснити мирно і добровільно, без всякого насилля. Ніхто не піде "захоплювати Лавру", як лякають в МП! Більше того – ми за ці понад чотири роки не раз самі заявляли, що заклики "йти на Лавру" – це провокація, яка грає на користь Кремля".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-