У Мінкульті кажуть, що на інтеграцію ромів немає грошей

У Мінкульті кажуть, що на інтеграцію ромів немає грошей

Укрінформ
Директор Департаменту у справах релігії та національностей Міністерства культури Андрій Юраш відзначає відсутність фінансування стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

На цьому він наголосив під час круглого столу «Проблеми ромів в Україні та шляхи їх вирішення», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Жодного року, починаючи з 2013, стратегія не була на центральному рівні забезпечена фінансово, тому вже третій рік ми подаємо в пакеті пропозиції від міністерства до бюджетного комітету і інших про хоча б мінімальні кошти для реалізації цієї стратегії», - зазначив Юраш.

Він наголосив, що реалізація стратегії має першочергове значення на регіональному рівні.

«Тому на першому ж засіданні міжвідомчої робочої групи обласним державним адміністраціям було надано доручення у найстисліші терміни, максимум до півроку переглянути регіональні стратегії, які є в областях, і запропонувати шляхи, механізми і моделі покращення, внесення сутнісних змін до стратегії», - сказав директор департаменту у справах національностей.

Юраш нагадав, що відповідна міжвідомча робоча група з питань виконання плану заходів щодо реалізації стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року була утворена при Кабміні. Постановою уряду від 25 листопада 2015 року вона була визначена як тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабміну. На неї покладено завдання щодо забезпечення координації дій між органами виконавчої влади та громадськими організаціями ромів з питань інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство; здійснення моніторингу виконання плану заходів щодо реалізації стратегії та підготовки пропозицій з підвищення ефективності діяльності органів виконавчої влади.

Як повідомлялося, у 2013 році урядом був затверджений план заходів з реалізації стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромів. Серед заходів передбачалося започаткувати ведення обліку ромів, які отримали документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство.

На початку липня глава Нацполіції Сергій Князєв на зустрічі із послами та дипломатами країн G7 проінформував, що в Україні понад 100 тисяч осіб ромської національності живуть у таборах, яких загалом понад 3 тисячі.

Читайте також: Дедалі більше ромів отримують паспорти - Міграційна служба

За словами Князєва, станом на початок липня до поліції надійшло шість повідомлень щодо нападу на такі поселення у 2018 році: три - у Києві, два - у Львівській області і одне - на Тернопільщині. У поліції зареєстровано дев'ять кримінальних проваджень, з яких чотири за фактами хуліганських дій, три - за ознаками порушення рівноправності громадян, одне - за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, а також одне провадження - за фактом умисного вбивства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-