Дедалі більше ромів отримують паспорти - Міграційна служба

Дедалі більше ромів отримують паспорти - Міграційна служба

Укрінформ
Державна міграційна служба України відзначає збільшення кількості виданих представникам ромської національності паспортів.

Про це сказала заступник директора Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації ДМСУ Олена Палієнко під час круглого столу "Проблеми ромів в Україні та шляхи їх вирішення", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У 2014 році паспорти громадянина Україна були видані 2428 особам ромської національності. У 2015 році були документовані паспортом 2143 особи, у 2016 році - 1607 осіб, у 2017 році - 3222 особи, і за перше півріччя 2018 року було документовано уже 1903 особи", - повідомила вона. Найбільше видано паспортів ромам у Закарпатській області - 1151, та Одеській області - 227.

Водночас Палієнко підкреслила, що проблема паспортизації ромів є однією із найбільш гострих для ДМСУ.

"Основною із причин недокументування таких осіб є відсутність у них свідоцтва про народження або втрата цього документа", - наголосила вона.

Водночас вона зазначила, що в разі втрати свідоцтва про народження ДМСУ разом із Міністерством юстиції реалізовують заходи з налагодження електронної взаємодії і обміну даними між відомчими реєстрами. За її словами, після налагодження обміну інформацією ДМСУ зможе отримувати за своїми запитами від Мін'юсту інформацію, чи видавалося конкретній особі свідоцство про народження, дані про що зберігаються у відповідному реєстрі.

Читайте також: Чисельність ромів в Україні може сягати 220 тисяч – експерт

Як повідомлялося, на початку липня глава Нацполіції Сергій Князєв на зустрічі із послами та дипломатами країн G7 поінформував, що в Україні більше 100 тисяч осіб ромської національності мешкають у таборах, яких загалом налічується понад 3 тисячі.

За словами Князєва, станом на початок липня до поліції надійшло шість повідомлень щодо нападу на такі поселення у 2018 році: три - у Києві, два - у Львівській області і одне - на Тернопільщині. У поліції зареєстровано дев'ять кримінальних проваджень, з яких чотири за фактами хуліганських дій, три - за ознаками порушення рівноправності громадян, одне - за втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, а також одне провадження - за фактом умисного вбивства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-