Чисельність ромів в Україні може сягати 220 тисяч – експерт

Чисельність ромів в Україні може сягати 220 тисяч – експерт

Укрінформ
У структурі обласних держадміністрацій у тих регіонах, де ромська спільнота найчисельніша і проблеми інтеграції стоять найгостріше, мають бути окремі підрозділи, які займатимуться питаннями ромів.

Про це на круглому столі в Укрінформі, присвяченому питанню інтеграції ромської спільноти в суспільно-політичне життя України, сказав голова Департаменту у справах релігій Міністерства культури Андрій Юраш.

"Та величезна кількість завдань, які перед нами об'єктивно стоять в контексті ромської специфіки, потребує створення в структурі державних органів невеликого підрозділу, як це є в більшості країн, де живе велика ромська громада, і який буде системно і на базі попередніх напрацювань займатися питаннями ромів. Відповідна структура - секретаріат з ромської проблематики, був створений при Міністерстві культури за сприяння Міжнародного фонду "Відродження". Втім держава не може покладатися весь час на громадські організації, і це лише перехідна форма. Наше спільне завдання, щоб у найближчому часі функціонував хоча б невеликий структурний підрозділ, який займатиметься цими питаннями. І так само в тих областях, де є численна  ромська громада, а таких областей є 7-8, і найгостріша проблематика, має бути в структурі ОДА відповідний підрозділ, який системно цими питаннями  займається",  - сказав Юраш.

Він відзначив, що наразі існує велика потреба в консолідації зусиль держави та ромських громад, організацій національних спільнот, бо саме це дасть змогу визначити найбільш проблемні питання і шляхи їх вирішення.

Голова Департаменту повідомив, що в Україні існує більше 100 ромських об'єднань, з яких лише 40 активно проявляють себе на суспільному рівні.

"Тобто 60 є зарестрованими і провели перереєстрацію відповідно до нового законодавства, але не пройшли рубіж формального існування. Я думаю, що це достатня кількість громадських організацій, треба їх зробити дієвими в кожному регіоні", - сказав Юраш.

Втім, за його словами, таке потужне громадське представництво все одно потребує об'єднання і узгодження ключових питань, які хвилюють ромів. І ця ініціатива має йти від самої ромської спільноти.

Юраш наголосив, що Стратегія по інтеграції ромів у суспільство була прийнята ще в 2013 році і стосується майже всіх відомств. Безпосередньо Міністерство культури відповідає за 6 пунктів цієї стратегії. Інші відносяться до сектору соціального захисту, освіти, охорони здоров'я, правоохоронного сектору тощо. Тому важлива інституційна відповідальність кожного органу влади чи відомства.  

Читайте також: Табір йде в небо: як живуть роми на Закарпатті

Окремо представник Міністерства культури наголосив на необхідності проведення об'єктивного дослідження щодо встановлення чисельності ромів. Так, за даними останнього перепису населення, ця цифра становить 74 тисячі осіб. Водночас, за оцінками українських та міжнародних експертів, чисельність ромів в Україні може сягати 200-220 тисяч осіб. Державні органи влади оцінюють кількість ромів у 120-150 тисяч осіб.

Як зазначив на круглому столі голова Асамблеї Національностей України Ровшан Тагієв, на державному рівні є необхідність запровадження посади уповноваженого з питань ромської спільноти.

"Ми це вітаємо і будемо підтримувати. Важливо також, щоб ромські організації об'єдналися в якусь раду, ми готові надати для цього наших експертів", - сказав Тагієв.

Фото: Юрій Іл'єнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-