Москва підкоригувала фейк про

Москва підкоригувала фейк про "підкуп Києвом Патріарха Варфоломія" - Тимчук

Укрінформ
Російські пропагандисти різко змінили свою тезу про нібито підкуп керівництвом України Вселенського патріарха Варфоломія за позитивне вирішення питання про українську автокефалію.

Про це повідомив в Facebook координатор групи "Інформаційний спротив", народний депутат Дмитро Тимчук.

"Москва продовжує прокачувати фейк про підкуп Україною Патріарха Варфоломія з метою отримання Томосу про автокефалію. По ходу п'єси в Кремлі вносять корективи у власну пропагандистську брехню ... Спочатку в РФ марили про те, що "українські олігархи" зібрали гроші на підкуп Вселенського Патріарха, але "керівництво України частину грошей прибрало до своїх рук, і тому Варфоломій дуже образився і Томосу не буде", - повідомляв Тимчук.

Зараз, за його словами, російські пропагандисти "і їх шістки в Україні" різко змінили тезу про підкуп з "керівництво України присвоїло собі гроші олігархів", на "керівництво України таки дало Варфоломію хабар".

Читайте також: Московський патріархат лякатиме послів "небезпечною автокефалією" - Тимчук

"Паралельно для більшого резонансу підключені і ресурси з банди Януковича - зокрема, Ренат Кузьмін (перший заступник генпрокурора у 2010-2013 роках - ред.), який повідомив, що звернувся в НАБУ з вимогою розслідувати "справу про підкуп". Нині РосЗМІ посилено розганяють "душевний порив" Кузьміна. Загалом, Кремль не тушкою так опудалом намагається протягнути в маси свій фейк", - зазначив Тимчук.

Раніше Тимчук повідомляв, що за ініціативи Предстоятеля УПЦ МП Онуфрія 28 липня в Києві запланована зустріч представників ряду іноземних посольств в Україні та православних церков деяких країн, на якій їх спробують переконати в нібито небезпеці надання автокефалії української церкви.

Координатор "ІС" також прогнозував збільшення кількості дезінформації з боку проросійських ЗМІ в питанні автокефалії української церкви. Так, за його даними, минулого тижня Москва намагалася реанімувати фейк про "спробу підкупу Варфоломія" з української сторони, який вони раніше використовували, щоб відвернути увагу від провалу в Греції, коли грецька влада вислала з країни російських дипломатів за спробу підкупу представників влади і священнослужителів для підтримки потрібної їм позиції по українській автокефалії. У наступну версію фейка, як зазначив Тимчук, росіяни додали тезу про те, що нібито "Варфоломій образився на Київ, тому що із зібраних 25 млн доларів йому передали лише 15 млн".

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

Читайте також: Експерт пояснила, чому Константинополь зволікає з Томосом для України

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенського патріарха Варфоломія з підписами всіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початку процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

Карикатура: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-