Клініка репродуктивної медицини BioTexCom продавала немовлят - ГПУ

Клініка репродуктивної медицини BioTexCom продавала немовлят - ГПУ

Укрінформ
Громадяни Молдови, які одночасно є громадянами ФРН, організували на території України клініку репродуктивної медицини BioTexCom, що фактично використовувалася для торгівлі немовлятами. 

Про це заявив під час брифінгу у Києві Генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Управлінням з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованій території, Військової прокуратури зареєстровано кримінальну справу з ознаками кримінальних правопорушень про торгівлю людьми та ухилення від податків. У цій справі встановлено, що в 2010 році громадянами Республіки Молдова, які одночасно є громадянами Федеративної Республіки Німеччина, на території України організовано діяльність медичного центру BioTexCom з надання медичних послуг в галузі репродуктивної медицини», - сказав він. 

Генпрокурор повідомив, що на початку 2011 року клієнтами цієї клініки стало подружжя громадян Італійської Республіки, які уклали договір з нею щодо здійснення допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) методом сурогатного материнства. «Останні (клініка Biotexcom - ред.) зобов'язалися виростити для них немовлят за оплату в сумі 30 тисяч євро», - сказав він. 

Луценко зазначив, що потенційні батьки на момент запліднення не перебували навіть на території України і не надавали свого біоматеріалу. 

«Для пояснення маю згадати, що Міністерство охорони здоров'я категорично в своїх документах, в своїх наказах вимагає, щоб немовля, яке передається в рамках сурогатного материнства подружжю, мало ознаки принаймні одного з партнерів при сурогатному материнстві. Тобто, або генетичний матеріал батька, який всиновлює, або матері, яка всиновлює, має співпасти із ДНК немовляти. У разі, якщо цього немає, то очевидно, що йдеться просто про українське немовля, яке незаконно, кримінальним способом передається, фактично продається, в іншу країну», - повідомив Луценко. 

За його словами, саме так і сталося у випадку з італійським подружжям. «Італійське подружжя, використавши завідомо підроблені документи медичного центру BioTexCom, а також органів української державної реєстрації актів цивільного стану, зареєструвалися батьками цієї новонародженої дитини, і в жовті 2011-го року вивезли її до Італії», - сказав Генпрокурор.

Луценко зазначив, що за вчинення цих дій медичний центр BioTexCom отримав 32 тис. євро, сурогатна мати отримала 6 тис. євро. 

«На жаль, приблизно таке співвідношення було у всіх випадках, а їх є більше тисячі на території України. Факт повідомлення завідомо неправдивих відомостей про походження дитини було виявлено правоохоронними органами Італії, які провели необхідну експертизу, що спростувала можливість походження немовля від подружжя громадян Італії. Фактично ні в одного, ні в іншого члена подружжя ДНК не співпадає з ДНК їх немовля. У зв'язку з цим, в Італії немовля переведено до дитячого будинку, а ці двоє громадян притягуються за законами Італійської республіки до відповідальності», - повідомив він.

Читайте також: Україна стала одним з центрів комерційного сурогатного материнства - Луценко

Луценко повідомив, що сьогодні, 16 липня, прокурорами Управлінням з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованій території, Військової прокуратури, які працювали разом із представниками Національної поліції, працівнику медичного центру BioTexCom повідомлено про підозру у вчиненні  кримінального правопорушення за статтею про торгівлю людьми, «а головному лікарю медичного центру BioTexCom також ще й за підробку документів, поєднану із торгівлею людьми».  

Він зазначив, що ці злочини є особливо тяжкими і їх вчинення передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-