Євросоюз заполонила нелегальна деревина з України

Євросоюз заполонила нелегальна деревина з України

Дослідження
Укрінформ
Ринки Європейського Союзу наповнює деревина незаконного походження з України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у дослідженні під назвою «Причетні до корупції» британської екологічної організації Earthsight, яке було опубліковане 14 липня.

У матеріалах зазначається, що протягом останніх двох років Earthsight досліджувала нелегальну лісозаготівлю та корупцію в лісовій галузі Україні, а також зв’язки із зарубіжними ринками.

«На території Західної України знаходяться одні з найбільших, що залишилися, ділянок лісу на Європейському континенті, де проживають останні популяції бурого ведмедя, євразійського вовка, рисі та європейського бізона. Але ці ліси знаходяться під загрозою знищення, їх існуванню загрожують незаконні рубки, незаконний експорт деревини і пов’язана з цим корупція», - йдеться у дослідженні.

Earthsight пише, що лісова галузь є однією з найбільших в Україні і приносить 1,7 млрд доларів, дає роботу 350 тис. працівників і становить майже 4% ВВП.

При цьому ЄС є найбільшим місцем експорту української деревини, туди йде 70% від загального обсягу. Закупівлі ЄС різко зросли, досягнувши 1 млрд євро у 2017 році.

Британські дослідники стверджують, що мають докази про корупційну складову під час заготівлі щонайменше 40% цього лісу.

«Наші дані також демонструють, що Україна – найбільший постачальник деревини високого ризику в ЄС із обсягами, що перевищують всі тропічні країни Латинської Америки, Африки та Південної Азії разом узяті», - йдеться у дослідженні Earthsight.

Зазначається, що серед європейських покупців «підозрілого лісу» багато найбільших в світі транснаціональних деревообробних компаній. Зокрема, згадуються Holzindustrie Schweighofer, Egger, Swiss Krono та інші великі компанії.

«Продукти, вироблені цими гігантськими компаніями, потенційно заплямовані українською деревиною незаконного походження, можна знайти в продажу по всьому ЄС, в тому числі у філіях найбільших мереж DIY («Do it yourself» - «Зроби це сам»), меблевих магазинів і супермаркетів на континенті», - пишуть дослідники.

У публікації згадується колишній голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець, який  налагодив в лісовій галузі схему отримання так званих «маркетингових послуг», коли найбільші  покупці деревини змушені були платити хабарі за можливість купувати українську деревину.

Водночас британські дослідники стверджують, що мають докази, які свідчать про те, що подібна корупція на найвищому рівні в українській лісовій галузі продовжується.

Earthsight зазначає, що державні лісгоспи серед іншого зловживають так званими «санітарними рубками», під час яких мають бути зрізані хворі дерева.

Читайте також: Із "чорними лісорубами" треба воювати не в інтернеті - Москаль

«Дослідження 18 лісозаготівельних ділянок в чотирьох найбільших лісозаготівельних регіонах, проведене на замовлення Earthsight, показало, що від 67 до 78% рубок є невиправданими і, отже, незаконними. Якщо даний результат екстраполювати на національних рівень, виходить, що незаконна  санітарна вирубка становить на даний момент 38-44% загального виробництва і експорту», - пишуть британські дослідники.

У матеріалі Earthsight йдеться, що влада ЄС для боротьби з незаконними рубками ухвалила спеціальний Регламент ЄС або EUTR. Цей документ почав діяти у 2013 році і забороняє імпорт в ЄС деревини, яка була незаконно добута чи продана в країні походження.

Водночас у результаті свого дослідження Earthsight приходить до висновку, що в українському випадку цей Регламент ЄС не працює. Британські дослідники стверджують, що влада у ключових державах-членах ЄС не в змозі ефективно його застосувати. Також у матеріалі Earthsight йдеться, що так звана незалежна сертифікація деревини Лісовою опікунською радою (FSC) зовсім не гарантує її легального походження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-