Слободян прокоментував

Слободян прокоментував "мітинг" на підтримку в'єтнамців-нелегалів

Укрінформ
Питання збільшення кількості незаконних мігрантів із В'єтнаму в Україну стає актуальним не лише для України, а й для країн ЄС.

Про це написав у Facebook помічник голови ДПСУ, прес-секретар відомства Олег Слободян.

"Останнім часом питання збільшення кількості незаконних мігрантів із В'єтнаму на зустрічах головних прикордонних уповноважених порушують і прикордонники з країн ЄС. А це значить, що саме в'єтнамський канал стає одним із основних джерел прибутку для організаторів цього бізнесу, і до нього причетні, в тому числі, і представники правоохоронних органів та органів влади. Над встановленням цих осіб зараз активно працює і Держприкордонслужба", - написав Слободян.

За його словами, українські прикордонники активно обмінюються наявною інформацією з колегами ЄС про діяльність організованих злочинних груп та можливі порушення кордону.

"А учора голова Держприкордонслужби у коментарі Укрінформу навіть спрогнозував зростання кількості незаконних мігрантів до України вже найближчим часом", - зазначив Слободян.

Він також повідомив, що наразі біля Адміністрації Держприкордонслужби відбувається громадська акція на підтримку громадян В'єтнаму, яких затримали на кордоні.

"Лунає патріотична музика. Майорять державні прапори. Посеред дійства кілька чоловіків. Відразу і не здогадаєшся, що відбувається. Виявляється, це мітинг. Плакат та листівки з рук активістів проливають світло на причину акції: громадяни обурені діями Держприкордонслужби, яка... не пропускає в Україну, або затримує під час спроби незаконного перетину кордону громадян В'єтнаму. Тобто, не посольство країни чи, скажімо, діаспора виходить з ініціативою діалогу по цій темі, а громадяни України - активісти однієї із громадських організацій", - написав Слободян.

Він зауважив, що "активістів" обурює "расова дискримінація". Прес-секретар ДПСУ також зазначив, що за перше півріччя 2017 року прикордонники затримали 65 незаконних мігрантів - громадян В'єтнаму при спробі незаконного перетину кордону. А за перше півріччя 2018 року - 207. Зростання практично утричі. Більша частина мігрантів з В'єтнаму потрапила до України незаконно з РФ.

"Про те, що спецслужби РФ сприяють нелегалам у потраплянні до України, Держприкордонслужба повідомляла ще наприкінці 2017-го, на початку 2018 років. Більшість із цих бідолах місяцями очікували у підвалах та закинутих будівлях, поки переправники наважаться на спробу провести їх через кордон. Про це свідчать і затримані учора прикордонниками та Національною поліцією на Закарпатті в'єтнамці. Нагадаю, що групу у кількості 13 осіб правоохоронці виявили у одному із приватних помешкань", - написав помічник голови ДПСУ.

Слободян також здивований тим, що "так обурює "активістів" і в чому полягає "расова дискримінація". Він зазначає, що за перше півріччя 2017 року до України в'їхало 2360 громадян В'єтнаму, за аналогічний період 2018 року - 1774. При цьому, минулого року за цей період прикордонники відмовили 35 особам, то цьогоріч - лише 23.

Читайте також: Слободян: Українські судна в Азовському морі ФСБ оглянула і відпустила

"Тобто, кількість відмов громадянам В'єтнаму під час їхнього в'їзду до України - зменшилася, що ніяк не може свідчити про "расову дискримінацію", яку, нібито, влаштували прикордонники. При цьому більшість із них їхали нібито для налагодження бізнесу, що зовсім не відповідало дійсності", - написав він.

Слободян зауважив, що "виникає цілком логічне запитання: а про що ж тоді "масова" акція? І хто може бути зацікавлений у дискредитації Держприкордонслужби в питаннях протидії незаконній міграції?".

"Це нехай вивчають інші правоохоронні органи. А поки із динаміків "борців" Славко Вакарчук виголошує своє сакральне "Все буде добре!", в'єтнамцям-нелегалам нічого хвилюватися: їхні інтереси є кому захищати", - підсумував речник ДПСУ.

Як повідомлялося, у вівторок, 10 липня, на Закарпатті співробітники Держприкордонслужби спільно з Нацполіцією викрили місце, де знаходилися 13 незаконних мігрантів з В’єтнаму. Їх готували до переміщення через державний кордон в країни ЄС.

Фото: Слободян, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-