Російські хакери намагалися влаштувати техногенну катастрофу в Україні

Російські хакери намагалися влаштувати техногенну катастрофу в Україні

Укрінформ
Співробітники СБУ блокували спробу російських спецслужб провести кібератаку на мережеве обладнання товариства "Аульська хлоропереливна станція", яке є об’єктом критичної інфраструктури країни.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Фахівці спецслужби у сфері кібербезпеки встановили, що протягом декількох хвилин системи управління технологічними процесами та системи виявлення ознак аварійних ситуацій підприємства були умисно уражені комп’ютерним вірусом VPNFilter з території РФ. Продовження кібератаки могло призвести до зриву технологічних процесів та можливої аварії", - йдеться у повідомленні.

Задум кібератаки країни-агресора полягав у блокуванні сталого функціонування саме переливної станції, яке забезпечує рідким хлором для очищення води водопровідно-каналізаційних підприємств на всій території України.

У тісній взаємодії з адміністрацією товариства вдалося запобігти потенційній техногенній катастрофі. Для блокування ураження комп’ютерним вірусом інших складових інформаційно-телекомунікаційних систем об’єкту критичної інфраструктури, недопущення можливих катастрофічних наслідків, фахівцями СБУ у взаємодії із працівниками провайдера та "Аульської хлоропереливної станції" шкідливе програмне забезпечення VPNFilter було локалізоване та знешкоджене.

Читайте також: У Сенаті США підтвердили втручання Росії у президентські вибори

Зазначається, що у травні поточного року фахівцями СБУ вже фіксувались прояви підготовки російських спецслужб до проведення кібератаки на об’єкти державного та приватного секторів з використанням саме комп’ютерного вірусу VPNFilter.

VPNFilter - багаторівневе модульне шкідливе програмне забезпечення з універсальними можливостями, які забезпечують проведення як кіберрозвідки, так і деструктивних кібероперацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-