У Мінсоцполітики хочуть контролювати надання соцдопомоги, як у Британії

У Мінсоцполітики хочуть контролювати надання соцдопомоги, як у Британії

Укрінформ
У Міністерстві соціальної політики разом з експертами Світового банку розробляють механізми контролю за ефективністю надання соціальної підтримки в Україні з урахуванням успішного міжнародного досвіду.

Як повідомляє прес-служба Мінсоцполітики, про це йшлося на засіданні круглого столу в рамках проекту "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" за участю представників обласних управлінь соціального захисту з усієї України.

"Запровадження ефективного соціального інспекторату в нашій державі потребує вдосконалення нормативно-правової бази. Над цим нині працюють фахівці Мінсоцполітики спільно з експертами Світового банку. Механізми контролю під час надання соціальної підтримки, які розробляються в Україні, спираються на міжнародний досвід успішних країн, де такі підходи вже підтвердили свою ефективність", - йдеться у повідомленні.

У Мінсоцполітики уточнили, що передусім йдеться про досвід Британії, де система соціальної допомоги вважається однією з найкращих у світі, а також наших найближчих сусідів Румунії та Молдови, які нині успішно впроваджують британський досвід. Однією з ключових складових успішних європейських систем контролю соціальних виплат є застосування так званих профілів ризику.

"Тобто перевіряються лише справи з підозрами, де імовірність виявлення порушень найбільша. Такий підхід дає можливість зменшити кількість перевірок за рахунок підвищення їх дієвості. А отже - максимально ефективно використовувати час та ресурси соціальних інспекторів і не турбувати чесних отримувачів, адже більшість заявників є законослухняними і не намагаються шахраювати", - зазначили у міністерстві.

Читайте також: Пенсійний фонд пояснив, кому збільшать виплати з 1 липня

У Мінсоцполітики вважають, що необхідність змін у сфері соціального інспектування давно назріла. У цьому контексті у відомстві нагадали, що у 2018 році видатки держбюджету на програми соціальної підтримки громадян передбачені у обсязі 141,9 млрд гривень. Водночас система контролю за використанням цих коштів недостатньо ефективна.

Це подеколи дозволяє недоброчесним громадянам шляхом подання недостовірної інформації чи відверто шахрайських дій отримувати соціальну допомогу, призначену справді нужденним

Як повідомляв Укрінформ, Мінсоцполітики підготувало законопроект "Про забезпечення державного контролю під час надання соціальної підтримки", який 1 лютого 2017 року був схвалений урядом і вже фактично півтора року перебуває на розгляді у Верховній Раді. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-