Українські вчені досліджуватимуть море на кораблях силовиків

Українські вчені досліджуватимуть море на кораблях силовиків

Укрінформ
Силові відомства погодилися надати українським вченим кораблі для проведення морських досліджень.

Про це представники цих відомств, зокрема водної поліції та Держприкордонслужби, заявили під час наради в МОН щодо розроблення Концепції Державної цільової науково-технічної програми відновлення морських досліджень та науково-дослідний інфраструктури до 2023 року, повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки.

Зокрема, йшлося про те, що на борту суден науковці зможуть на постійній основі робити необхідні заміри та інші дослідження.

«Ми дуже вдячні нашим колегам за таку пропозицію, це справді відкриє для українських морських дослідників низку можливостей, відібраних у нас разом з Кримом. Хоч і тимчасово, але ми втратили більшість наукових морських організацій та вишів з відповідною інфраструктурою - лабораторіями, станціями, флотом тощо. І ми всі маємо розуміти, що відновлення морських досліджень в Україні - це не вузьке питання наукової сфери. Це питання захисту наших національних інтересів, підвищення обороноздатності країни. Тому спільно ми маємо закласти в Концепцію цільової програми ті речі, які дозволять нам вже в найближчі роки відновити знищений потенціал. І паралельно здійснювати ті кроки, які дозволять розвивати українську морську науку вже сьогодні», - наголосив очільник директорату науки МОН Дмитро Чеберкус.

Читайте також: Миколаївські портовики знайомляться з новими технологіями у Роттердамі

Він зазначив, що одним з таких конкретних кроків стало проведення МОН конкурсу наукових проектів для вишів та наукових установ міністерства за новим напрямом – морські дослідження. Переможці отримають бюджетне фінансування – від 600 тисяч до 3 млн гривень чи навіть більше – на 2 чи 3-річний науковий проект, сказав Чеберкус.

За підсумками наради учасники домовилися впродовж місяця створити проект Концепції цільової програми та направити її на розгляд усіх зацікавлених відомств. Відтак документ буде внесено для затвердження урядом, поінформували в МОН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-