Порошенко залучає Червоний Хрест до захисту прав політв'язнів Кремля

Порошенко залучає Червоний Хрест до захисту прав політв'язнів Кремля

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко виступає за активізацію діяльності Червоного Хреста по захисту прав ув’язнених українців в РФ та на тимчасово окупованих територіях.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Порошенко відзначив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста відіграє важливу роль у координації питання звільнення українських політв’язнів та заручників.

"З принцесою Софією, яка очолює Червоний Хрест Ліхтенштейна, домовились про те, що вона підніме у Женеві питання про активізацію діяльності Червоного Хреста по захисту прав ув’язнених українців в РФ та на тимчасово окупованих територіях", - повідомив Президент.

Читайте також: Денісова сказала, коли хоче їхати до політв’язнів Кремля

Також, на його думку, представники Міжнародного комітету Червоного Хреста повинні отримати можливість відвідувати наших заручників і забезпечувати гуманітарну допомогу.

Президент нагадав, що напередодні доручив уповноваженому ВР з прав людини Людмилі Денісовій активізувати співпрацю з Червоним Хрестом і особисто відвідати наших героїв у в'язницях Росії та на окупованих нею територіях Донбасу і Криму.

Також у дописі згадується акція #LetMyPeopleGo! і опубліковані фото чотирьох некаконно утримуваних Росією громадян України, які оголосили протестні голодування: Володимир Балух - голодує 82 дні, Олег Сенцов - голодує 28 днів, Олександр Шумков - голодує 7 днів та Станіслав Клих - три дні голодування.

Як відомо, на даний час в Росії і анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Про оголошення голодування Станіславом Клихом, стало відомо 7 червня. 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і у 1994-1995 роках воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Карп'юк та Клих не визнали своєї провини і категорично заперечували, що були в Чечні. Крім того, під час процесу вони розповіли, що дали свідчення під тортурами.

Український режисер і політичний в'язень Олег Сенцов, засуджений російським судом до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у "терористичній діяльності" на території анексованого Криму, 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів у РФ.

24 травня із солідарності з ним оголосив голодування засуджений у РФ український солдат Олександр Шумков. 

31 травня оголосив голодування засуджений до 10 років ув'язнення за однією справою із Сенцовим Олександр Кольченко, вимагаючи звільнити режисера. Утім, 7 червня, через погіршення стану здоров'я, він змушений був припинити акцію.

Український активіст Володимир Балух голодує з 19 березня на знак протесту проти рішення підконтрольного Росії кримського суду, який визнав його винним у зберіганні боєприпасів і засудив до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу у розмірі 10 тисяч рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі свого будинку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-