Головоломка сезону: збери докази про право на субсидію

Головоломка сезону: збери докази про право на субсидію

Аналітика
Укрінформ
Чому чиновники, навіть в районах однієї області, вигадують різні правила, як доводити склад сім’ї для призначення субсидії

Невигадана життєва історія. Кілька днів тому телефони почали розриватися від дзвінків рідних, що проживають по обидва боки Дніпра в Черкаській області. Перелякані вимогами місцевих органів соцзахисту, в різних районах – теж чомусь різних, наші старенькі зчинили переполох “через вашу прописку нам не дають субсидію!”. Зателефонувавши на центральні “гарячі лінії” та за місцем проживання ми переконалися - насправді, проблема є, багато неузгодженості і запитань, але все не настільки плачевно.

Просто в Україні розпочалася активна фаза підготовки до монетизації субсидій, яка передбачає, по суті, “ревізію” майнового стану отримувачів субсидій. Зокрема, ретельно вивчається, хто саме проживає в домоволодінні та чи ведуть ці люди спільне господарство. Адже за новими правилами, які діють з 1 травня 2018 року, під час нарахування субсидії до уваги беруться доходи лише реальних мешканців житла, а не всіх зареєстрованих. Тому сьогодні українці заклопотані проблемою підтвердження факту, що люди, які формально “приписані” за їхньою адресою (а таких, здається, пів-України), не є перепоною для отримання субсидії .

Хочеш отримати субсидію — доведи, що маєш право ти, і ніхто крім тебе

Найчастіше буває так, що в квартирі чи будинку, де проживають батьки, зареєстровані дорослі діти, які фактично там не проживають уже багато років. Зрозуміло, що їхній дохід до обчислення субсидії жодного стосунку не має. Сьогодні органи соціального захисту завалені численними запитаннями: “У моєму помешканні є зареєстровані особи, які не тут проживають та не ведуть зі мною спільне господарство. Яким чином підтвердити факт не проживання цих осіб, щоб отримати субсидію?”. Наводимо діалоги з наших телефонних розмов на цю тему.

Урядова гаряча лінія (фахівець № 563, Оксана) відповідає:

- У декларації доходів ви обов’язково поіменно вказуєте всіх членів сім’ї, хто у вас зареєстрований. У примітках напроти прізвища пишете “але не проживає”. Та людина, яка з вами не проживає, обов’язково має надати довідки, які підтвердять, що вона працює чи навчається десь в іншому місці, чи можливо сплачує комунальні та інші рахунки на своє ім’я. Зазвичай, надається довідка з місця роботи. Потім ці всі документи долучаєте до своєї заяви, і комісія, що буде її розглядати, має направити до вас інспектора, провести акт обстеження. І тільки потім буде прийматися рішення про надання субсидії.

- А якщо субсидіант живе в сільській місцевості, то сільська рада може засвідчити факт не проживання у нього інших зареєстрованих осіб?

- Звичайно, працівники сільської ради можуть провести обстеження домогосподарства та підтвердити цей факт, склавши відповідну довідку.

- Документ складається в довільній формі? Річ у тім, що ми зверталися до своєї сільської ради, але там не знають, як укласти такий документ. Є якийсь нормативний документ, на який можна послатися у розмові з ними?

- Зверніться на гарячу лінію Міністерства юстиції “Правова безкоштовна допомога”. У нас таких роз’яснень немає.

Управління праці та соціального захисту населення Уманської райдержадміністрації Черкаської області.

Телефонуємо на загальний номер, з якого нас спрямовують у відділ грошових виплат та компенсацій.

- Пенсіонерка, що отримує субсидію, проживає в селі Уманського району. В її помешканні також зареєстровані дорослий син та його дружина, які офіційно працюють та постійно проживають в Києві. Скажіть, які документи потрібно надати, щоб літній людині продовжили платити субсидію?

- Лише довідку від сільської ради про склад сім’ї. За даними довідки ми самі перевіряємо інформацію про ваші офіційні доходи та соціальні внески через запити у відповідні реєстри.

- І цього буде достатньо?

- Цілком!

Управління праці та соціального захисту населення Золотоніської райдержадміністрації Черкаської області.

Телефонуємо за єдиним зазначеним на сайті РДА номером “соціального” управління. Слухавку бере жінка з втомленим голосом.

- Дозвольте запитати стосовно нових вимог до надання субсидій.

- Кажіть...

- Мама-пенсіонерка проживає у вашому районі, а зареєстрований у неї син працює та проживає в Броварах під Києвом. У сільській раді кажуть, що на сина потрібні підтверджувальні документи. Які саме?

- Йому потрібно надати або договори оренди житла або довідку із місцевого ЖЕКу про те, що він дійсно проживає за конкретною адресою в Броварах і здійснює там комунальні платежі.

- Тобто, довідка не з місця роботи, а саме із житлово-експлуатаційної контори?

- Саме так!

- Як ЖЕК може видати таку довідку людині, яка жодним чином не фігурує в його базах даних? Комісія ЖЕКу має робити обстеження помешкання і складати акт? Чи як?

- Отож-бо й проблема! Нам уже багато ставили таких запитань. Ми людей розуміємо, але такі вказівки отримали з Черкас (очевидно, з обласного управління соцзахисту — Авт.), а ті з Києва, то так і людям говоримо. Вже й самі піднімали перед начальством таке питання, бо дуже багато таких, як ви... Але робимо те, що нам кажуть.

Цікаво, а от за повідомленнями жителів Ніжинського району Чернігівської області субсидіант має надати двох свідків, які підтвердять у сільській раді факт не проживання зареєстрованих осіб. На основі цих свідчень сільська рада і складає відповідний документ для органів соціального захисту.

Субсидія по-новому: відтепер з актом обстеження помешкання

Здається, в яке б місцеве управління соцзахисту ми не зателефонували, варіанти вирішення пропонувалися б різні. На перший погляд, процедура дещо збиває з пантелику, але, виявляється у різноманітності варіантів є своє підгрунтя.

Як прокоментував генеральний директор Директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко (докладніше про систему житлово-комунальних субсидій він розповів Укрінформу у великому інтерв’ю — Авт.), спочатку командою Мінсоцполітики розроблявся виключний перелік документів, необхідний для підтвердження факту не проживання зареєстрованої особи.

Віталій Музиченко
Віталій Музиченко

“Але згодом ми прийшли до висновку, що враховуючи ситуацію та різні життєві обставини споживачів, маємо надати громадянам і органам соціального захисту можливість вибору. Тому в поточній редакції Положення про надання субсидій ми передбачили різні варіанти документів на підтвердження того, де людина реально проживає — договори оренди, квитанції про сплату комунальних послуг (якщо особа орендує помешкання без укладеного договору), довідки з місця роботи, свідчення сусідів тощо. Вибір необхідних документів залежить від конкретної ситуації та індивідуальних можливостей особи. Наприклад, довідка з місця роботи може інформувати органи соціального захисту про те, що людина десь працює. Тобто щодня (в переважних випадках) перебуває на робочому місці. Якщо місце роботи знаходиться в іншій області за багато кілометрів від місця реєстрації цієї особи, то, звісно, органам соцзахисту такої довідки буде достатньо, щоб переконатися у її реальному місцезнаходженні. Якщо ж зареєстрована особа подає документ, що вона працює, наприклад, в тому ж населеному пункті, або десь недалеко, тобто, теоретично може проживати під одним дахом з сусбидіантом, то інспектор має право вимагати додаткові документи”, - пояснює Віталій Музиченко.

За його словами, єдиним обов’язковим документом підтвердження у цих індивідуальних випадках буде акт обстеження домогосподарства. “Обстеження здійснюватимуть представники комісій, створених при виконкомах та держадміністраціях. До цих комісій входитимуть як фахівці управлінь соціального захисту, так і представники місцевих виконавчих органів влади. Таким чином забезпечується об’єктивність та неупередженість тих структур, які нараховують субсидії та тих, які будуть їх виплачувати”, - підкреслив пан Музиченко.

Безперечно, аргументи серйозні. Однак, є кілька зауважень.

По-перше, країну завчасно не проінформували про те, до чого слід готуватися, тому спостерігається певна паніка серед людей, які не дуже добре розуміють, що відбувається. Постанова Кабміну № 329, якою уряд впровадив оновлений порядок надання житлових субсидій, була прийнята 27 квітня 2018 року, а вже за 4 дні документ набув чинності. Погодьтеся, досить стислі терміни для того, щоб департаменти соціального захисту встигли донести необхідну інформацію до людей, вже не на рівні припущень, а у вигляді чітких інструкцій.

По-друге, стверджувалось, що для більшості домогосподарств, які вже користуються державною допомогою при оплаті за житлово-комунальні послуги, субсидії перепризначатимуть автоматично. Та на практиці виявилось, що усе загальмував фактор проживання “де-юре”, і тому громадяни у своїй більшості якраз і змушені клопотатися пошуком необхідних папірців. Тут би саме виручив декларативний принцип реєстрації місця проживання, запровадження якого сьогодні ще тільки обговорюється. Але це ще далеко попереду, а вирішувати проблеми потрібно зараз.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-