У Польщі не пов’язують людські останки у Грушовичах зі “збройними діями”

У Польщі не пов’язують людські останки у Грушовичах зі “збройними діями”

Укрінформ
У польському Інституті нацпам’яті вважають, що не слід пов’язувати виявлення людських останків на кладовищі у Грушовичах з особами, причетними до збройних дій.

Про це заявив у п’ятницю представник ІНП у Ряшеві Богуслав Клещинський, інформує Dzieje.pl.

“Під час археологічних робіт на кладовищі виявлено поховання. Зараз здійснюється їх дослідження, які можуть тривати до завтра (суботи - ред.)”, - заявив Клещинський.

Він підкреслив, що “немає жодних підстав стверджувати, що ці поховання пов'язані зі збройними діями”.

Сьогодні секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, який перебуває на місці розкопок у Грушовичах, повідомив у Facebook, що впродовж другого дня робіт під зруйнованим пам'ятником УПА виявлено “чотири скелетовані останки або фрагменти останків і проглядаються ще 9-10 поховань”. Він додав, шо археологічні дослідження продовжаться в суботу.

Читайте також: Польські археологи продовжать розкопки біля пам'ятника УПА у Грушовичах

Раніше заступник голови ІНП Польщі Кшиштоф Швагжик заявляв, у випадку виявлення людських останків їх буде досліджено і перепоховано зі встановленням надмогильного пам'ятника. Натомість, якщо в цьому місці польські спеціалісти нічого не знайдуть, то пам'ятник не встановлюватиметься. Швагжик зазначив, що у первинному вигляді пам'ятник воякам УПА, який існував до квітня 2017 року, не відновлюватиметься.

Як повідомляв Укрінформ, українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-