Польські археологи продовжать розкопки біля пам'ятника УПА у Грушовичах

Польські археологи продовжать розкопки біля пам'ятника УПА у Грушовичах

Укрінформ
Розкопки на місці зруйнованого пам'ятника УПА у Грушовичах поблизу Перемишля, які з четверга проводить Інститут національної пам'яті Польщі, щоб з'ясувати, чи є на цьому місці поховання вояків УПА, можуть тривати на день довше, ніж планувалося.

Про це сказав журналістам заступник голови ІНП Кшиштоф Швагжик, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Напевно, розкопки триватимуть на день довше. Якщо не станеться чогось несподіваного, то роботи завершимо до вечора суботи”, - зазначив Швагжик. 

Він пояснив, що пам'ятник має надзвичайно міцний і глибокий фундамент, і це стало несподіванкою для представників ІНП.

Водночас Швагжик не виключив, що вже у п'ятницю по обіді стане відомо, чи у цьому місці поховані людські останки.

На місці розкопок як спостерігачі перебувають п'ять осіб з України (серед них і секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, якому польська сторона торік заборонила в'їзд), а також представник Об’єднання українців у Польщі.

Шеремета розмістив на своїй сторінці у Facebook фото з місця робіт у Грушовичах. За його словами, представники України перебувають тут, аби мати цілісну картину того, що відбувається в цьому місці.

На його думку, ці розкопки “не були потрібними”, а необхідно було цей пам'ятник включити до спеціального реєстру і взяти його під охорону на підставі міжурядової угоди з 1994 року. 

Раніше заступник голови ІНП Польщі Швагжик заявляв, що у разі виявлення на цьому місці людських останків їх дослідять і перепоховають та встановлять надмогильний пам'ятник. Якщо ж у цьому місці польські фахівці нічого не знайдуть, то й пам'ятника не буде. 

Читайте також: Польські історики починають розкопки у Грушовичах

Швагжик також зазначив, що у первісному вигляді пам'ятник воякам УПА, який існував до квітня 2017 року, не відновлюватиметься. 

Як повідомляв Укрінформ, українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті.

Фото: Святослав Шеремета

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-