Підозрювані в отруєннях: газові балончики, шкільні ледарі, ВКонтакте…

Підозрювані в отруєннях: газові балончики, шкільні ледарі, ВКонтакте…

Аналітика
Укрінформ
Ключове запитання – чому досі не встановлено речовину, якою труїли школярів в чотирьох українських містах

Упродовж двох тижнів, починаючи з 8 травня, країною прокотилася хвиля масових отруєнь дітей у школах. Черкаси, Дніпропетровська область, Миколаїв, Харків – саме в такій послідовності

У всіх випадках симптоми отруєнь були дуже схожими: утруднене дихання, запаморочення, слабкість. Але головне: ще й дотепер ні правоохоронці, ні медики не встановили речовину, яка стала причиною отруєння школярів, у жодному з регіонів. Не кажучи вже про спосіб отруєння. Між тим, від випадку в Черкасах пройшло вже 15 днів... А ви, до речі, не пам’ятаєте, скільки днів пройшло між отруєнням Скрипалів у Солсбері і офіційною заявою про те, що їх труїли російським «Новичком»?

Обурені батьки постраждалих дітей і небайдужі до інциденту кажуть, що така невизначеність – вирок усім органам, відповідальним за розслідування інциденту. Наразі найпоширеніша версія масового отруєння дітей – використання газових балончиків з невідомою речовиною. Укрінформ зібрав інформацію, що відомо про отруєння на цей момент, а також дізнавався, у чому причина мовчанки наших відповідальних фахівців?

Отруєння 8 травня у Черкасах та Новомосковську – досі без жодних висновків

Під час шкільної лінійки у черкаській школі №8 дітям стало погано аж до того, що учні почали втрачати свідомість. Із майже півтисячі учнів, які були на лінійці, понад 50 потрапили у лікарні, а з ними – 4 дорослих, та згодом з нормалізацією стану були виписані. У дітей спостерігали втрату свідомості, нудоту, блювоту, біль у животі, тахікардію. Крім того, потерпілі діти в ефірі Громадського розповідали, що відчували неприємний запах та дивний присмак у роті, ніби поколювання.

Місцева лабораторія Держпродспоживслужби, яка взяла проби повітря та води для дослідження, небезпечних речовин на час приїзду не виявила. “За результатами досліджень атмосферного повітря на вміст фенолу, формальдегіду, сірководню, оксиду вуглецю, діоксиду азоту, аміаку перевищень гранично допустимих максимально разових концентрацій не виявлено. Також наголошуємо, що всі дослідження були проведенні впродовж години після випадку масового отруєння”, – йдеться на сайті відомства.

Щодо першого масового отруєння дітей спочатку висувалося кілька версій – і ремонт у школі, і близьке розташування військової частини, а також підприємства з виробництва азотних добрив ПАТ «Азот». Проте дуже швидко всі ці версії було спростовано. Що ж стало реальною причиною отруєння школярів в Черкасах – досі не відомо.

У той же день, 8 травня, схожа історія сталася і в Новомосковську з 19-ма учнями школи №6 на шкільній лінійці, яка проходила до Дня пам’яті. За інформацією прес-служби ДСНС в Дніпропетровській області, керівництво школи викликало рятувальників і медиків одразу, як у дітей почалося запаморочення. У 18 учнів лікарі діагностували вегетосудинний пароксизм, але для більшості дітей все обійшлося без госпіталізації, тільки одного школяра доставили в лікарню з невротичною реакцією (стан після втрати свідомості). Що стало причиною отруєння дітей і що то була за речовина – так само досі не відомо.

Натомість у МОЗ уже 17 травня зазначили, що у постраждалих з Черкас спостерігалась токсична реакція на інгаляційний контакт з невідомою речовиною, що не мала шкідливого впливу на їхнє здоров’я, а встановленням остаточних причин токсичної реакції займаються відповідні органи. Наразі стало відомо, що відібрані матеріали направили до спеціалізованої німецької клініки.

21 травня – Миколаїв, 22 травня – Харків, ймовірно, дітей труїли з балончика

У Миколаєві учням одного з класів школи №6 стало погано на середині четвертого уроку, відтак зі школи евакуювали 400 школярів. Госпіталізовано – 37 дітей, у яких була задуха, першіння в горлі, запаморочення, слабкість, нудота. Так само діти відчували різкий запах, але шкідливих речовин на місці інциденту рятувальники знову не знайшли. Але в цьому випадку фахівці попередньо припустили, що хтось розпилив перцевий газ із балончика, а остаточно це підтвердити обіцяють за кілька днів, як будуть результати аналізу крові.

Наступного дня те саме сталося і в Харкові – у школі №3, отруєння зазнали 38 дітей, у яких спостерігалися кашель, першіння в горлі, утрудненість дихання і слабкість, а госпіталізовано було 27 школярів. На сайті місцевого управління ДСНС повідомили, що було розпилено балончик з невідомою речовиною, яка встановлюється. Пізніше в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила, що, швидше за все, йдеться про перцевий газ. Міністр освіти і науки Лілія Гриневич (а чому, питається, не речник поліції, не МВС?) повідомила, що отруйну речовину розпилював один із учнів, який нібито хотів зірвати навчальний процес.

Про стан дітей у МОЗі повідомили на наступний день, 23 травня: “Учні харківської і миколаївської шкіл, яких госпіталізували внаслідок розпилення невідомого газу, почувають себе добре – усіх виписали з лікарень”.

В ефірі ТСН начальник управління ДСНС у Харківській області Олександр Волобуєв розповів, що зафіксувати отруйну речовину фахівцям не вдалося: "На момент отруєння може щось і було присутнє, але адміністрація школи провела всі заходи правильно: і провітрила, і дітей евакуювала, і буквально за сім хвилин прибори не показали присутності сторонніх газів". Та хоча правоохоронці попередньо говорять про застосування подразнюючого перцевого газу, Олег Головков, батько дівчинки, що отруїлася в Харкові, помітив, що у дітей не було характерного для таких газів підвищеного сльозо- чи слиновиділення, а відтак він має сумніви у цій версії.

Поліція всі чотири випадки кваліфікувала як хуліганство, хоча розглядає окремо один від одного.

Чому ж немає результатів?

Зараз же суспільство найбільше непокоїть те, що речовина, якою отруїли дітей, досі не встановлена правоохоронцями та експертами-токсикологами. Тут одразу згадується випадок із отруєнням екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньки, коли за 8 днів прем’єр Великої Британії повідомила, чим отруїли екс-розвідника – секретною нервово-паралітичною речовиною «Новичок» російського виробництва. Здавалося б, якщо йдеться про використання газових балончиків, то чому так складно встановити, яка речовина була всередині?

Олексій Даниленко, начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду Держпродспоживслужби: «Є інформація про те, що використовувався аерозоль. Думаю, що клініцисти вивчали симптоми і порівнювали їх, щоб дійти висновку щодо використання саме аерозолю. Особливість виявлення таких речовин у тому, що вони швидко випаровуються чи розкладаються, і в повітрі вже нічого не можна буде знайти. Тут рахунок часу йде навіть не на години, а на лічені хвилини. Наші фахівці брали проби ґрунту і повітря, але не виявили там небезпечних речовин».

Наразі дослідженням отруйних речовин по цих випадках займається Інститут екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя. Укрінформ намагався взяти коментар у експертів інституту, проте у прес-службі нам у цьому відмовили, відбиваючись традиційним, незаконним і антимедійним – “надішліть запит”.

Тож, повертаючись до того, що наразі йдеться про використання газових балончиків, варто сказати, що придбати їх – не складе великої проблеми.

Скріншот з інтернет-магазину Prom.ua
Скріншот з інтернет-магазину Prom.ua

У Положенні про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і застосування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії зазначено, що засоби самооборони можна продавати лише особам, яким виповнилося 18 років: «Упаковки з аерозолями сльозоточивої та дратівної дії (газові  балончики) реалізуються (продаються) громадянам, які досягли 18-річного віку, суб'єктам підприємницької діяльності, установам і організаціям без дозволу органів внутрішніх справ у спеціалізованих магазинах, окремих секціях магазинів». Але в реальності ми добре розуміємо, що велику роль у цьому грає людський фактор: буває, що задля реалізації товару віком покупця просто не цікавляться. У Мережі пропозицій газових балончиків вистачає, і ціни на них цілком доступні, в середньому 100-200 гривень. Це “Терен”, “Черемха”, “Перець”. У балончиках для цивільного захисту використовується капсаїцин – активний компонент червоного перцю у різних концентраціях. Щоправда після використання газових балончиків на його основі у потерпілих мали б бути пекучі та болючі відчуття. А саме таких симптомів у дітей не зафіксували. Тим часом стало відомо, що кіберполіція перевіряє соціальні мережі та Інтернет загалом із приводу закликів до використання газових балончиків у школах. Адже не дуже віриться у те, що дітям у чотирьох регіонах без сторонньої допомоги майже одночасно прийшла в голову ідея зірвати навчання, використавши газові балончики.

Блогер Назар Приходько вже знайшов як мінімум одну таку групу: “За всіма випадками стоїть РФ. Дані випадки куруються в забороненій на території України соцмережі “ВКонтакте” в групі під назвою "Challenge Completed". Там підбурюють дітей розпилювати газ, а потім звітувати у групі як все пройшло. Судячи з наявних даних, саме ця група стоїть за випадками у Харкові та Миколаєві. Черкаси – окрема тема, яку ніхто не квапиться розслідувати...” У групи на цей момент – 1116 учасників. Проглянувши аудиторію побіглим поглядом, помітно, що більшість з Росії, щоправда там траплялися підлітки з Донецька, Луцька...

Екс-радник міністра з надзвичайних ситуацій Костянтин Гринчук не виключає, що зважаючи на географію отруєнь може мати місце диверсія. «Якщо ж такі отруєння врешті виявляться звичайним хуліганством, то це стане соромом для влади, яка не спромоглася виявити отруйну речовину», – каже пан Гринчук.

Є ще один факт, який не можна не згадати. 18 травня у м. Вейхерово на півночі Польщі з середньої школи евакуювали близько 300 дітей через розпилення у приміщенні навчального закладу невідомої речовини, 17 з них направили до лікарні. Діти скаржилися на проблеми з диханням і ріжучі відчуття в очах. Поляки так само ще не назвали речовину, якою отруїлися діти, але припустили, що це був перцевий газ.

Кому і для чого це все потрібно? Можна лише припустити, що у часи гібридної війни тримати суспільство в постійній напрузі – чи не найкраща і відомо чия зброя.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-