В Україні збільшуються викиди парникових газів

В Україні збільшуються викиди парникових газів

Укрінформ
Згідно з проектом Національного кадастру антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів в Україні за 1990-2016 роки в Україні дещо зросла кількість викидів парникових газів.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, інформує Урядовий портал.

«За результатами обговорення комісія одноголосно схвалила проект Національного кадастру антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів в Україні за 1990-2016 рр. Найближчим часом Мінприроди передасть його до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Це означає, що Україна послідовно виконує свої міжнародні зобов’язання», - пояснив Семерак.

Згідно із даними цьогорічного Національного кадастру, традиційно високими залишаються викиди в енергетичному секторі, сільському господарстві та секторі відходів і їх переробки.

«Аналіз Національного кадастру демонструє невелике, але зростання викидів парникових газів в Україні, що пов’язано у першу чергу з відновленням росту національної економіки. З одного боку – це хороші новини для українців, а з іншого – підтвердження актуальності впровадження Стратегії низьковуглецевого розвитку, яка передбачає більш широке впровадження енергоефективних технологій та переоснащення виробництв», - пояснив Семерак.

Він зазначив, що скорочення викидів парникових газів в Україні протягом кількох попередніх років відбувалося в основному внаслідок зменшення використання енергетичних ресурсів через спад ВВП та події на Донбасі й в Криму. При цьому Семерак нагадав, що Російська Федерація щороку намагається включити дані про АР Крим у звітність про викиди та абсорбцію парникових газів, і Україна виступає проти цього.

«Цього року сторони та Секретаріат РКЗК ООН, як і в попередні роки, також підтримали Україну, не допустивши оприлюднення на сайті Секретаріату інформацію, яку Росія подала з даними щодо території Криму», – нагадав Семерак.

Міністр також переконаний, що саме Паризька кліматична угода та розроблена на її вимогу Стратегія низьковуглецевого розвитку дозволить провести в Україні загальну технологічну модернізацію та більш ширше впровадження альтернативних джерел енергії, що у результаті призведе до скорочення викидів парникових газів. Також він розповів, що минулорічний Кадастр пройшов внутрішню (in country) перевірку групою міжнародних експертів.

Читайте також: В Україні з'явився Клуб стратегічних партнерів плодоовочевого ринку

«Тиждень тому було опубліковано остаточний звіт, і він свідчить, що Україна успішно пройшла перевірку. Це в першу чергу результат і висока оцінка роботи фахівців, які працювали над торішнім Кадастром. Маю надію, що так буде і з цьогорічним», - резюмував Семерак.

Як відомо, Національний кадастр антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами парникових газів є базою показників щодо викидів і поглиначів парникових газів у всіх секторах промисловості, сільському господарстві, енергетиці, лісовому секторі, секторі відходів та їх переробки, низці інших галузей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-