ВККС пояснила, чому судді провалюють

ВККС пояснила, чому судді провалюють "кваліфікацію"

Укрінформ
57 суддів з першої тисячі не пройшли кваліфікаційне оцінювання, тобто не підтвердили відповідність займаній посаді і будуть звільнені. Основна причина - це погано написані проекти судових рішень під час іспиту.

Про це розказав у своєму інтерв'ю Судово-юридичній газеті заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслав Щотка.

"57 суддів з першої тисячі  вже не справились з  оцінюванням, 626 - пройшли його успішно, стосовно інших рішення ВККС буде приймати пізніше. Серед суддів, які не пройшли оцінювання, 37 не справились з іспитом, а саме з написанням проекту судового рішення, 20 суддів не пройшли другий етап оцінювання - співбесіди", - сказав Щотка.

Варто наголосити, що на етапі іспитів громадськість участі не бере, професіоналізм суддів визначає спеціальна комп'ютерна програма та члени ВККС.

Таким чином, більшість суддів не справляються якраз з іспитом, зокрема написанням судового рішення, яке по суті, є їх щоденною роботою.

"Серед суддів, які отримали низький бал, є дуже слабкі практичні роботи, що містять велику кількість як процесуальних, так і просто граматичних і орфографічних помилок. Є завдання, де немає взагалі рішення як такого, тобто суддя навіть не написав, що він взагалі зробив: відхилив позов або задовольнив його. Тобто тут і мови бути не може, що суддя перехвилювався або просто помилився", - додав заступник голови ВККС.

Він наголосив, що є чіткі вимоги до того, як суддя повинен написати рішення, що і як враховувати або оцінювати. "Якщо суддя самостійно писав рішення, то він знає, як і що там має бути. А ось якщо він давно звик, що за нього рішення пише помічник, то тоді, цілком можливо, що у нього можуть виникнути проблеми як з написанням рішення, так і з дотриманням правильної структури", - зазначив Щотка.

Як повідомляється, база тестових і практичних завдань для наступних груп суддів, які будуть проходити кваліфікаційне оцінювання в другій половині року, буде доповнена і оновлена. Це обумовлено ризиком, що наявні зараз завдання та відповіді на них поступово стають відомими.

Читайте також: "Кваліфікацію" провалює кожен десятий суддя - ВККС

Нагадаємо, що в Україні проводиться масштабне оцінювання всіх суддів України. Рішенням Комісії від 20 жовтня 2017 року призначено кваліфікаційне оцінювання 999 суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді. Наразі ці судді знаходяться на етапі співбесід з представниками Комісії. Перші 96 суддів з цієї тисячі, які успішно пройшли оцінювання, вже рекомендовані до призначення на посади і їх включення до роботи значно покращить здійснення правосуддя у місцевих судах. Наступна група суддів - 1790 - вже розпочали складати іспити. У разі успішного їх складення, на них також чекають психологічні тестування та аналіз досьє і співбесіди з членами Комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-