Пацієнти з рідкісними хворобами вийшли з пікетом під Кабмін

Пацієнти з рідкісними хворобами вийшли з пікетом під Кабмін

Фото
Укрінформ
Громадська спілка “Орфанні захворювання України”, а також пацієнти з іншими рідкісними хворобами проводять пікет під будівлею Кабінету міністрів України.

Їх вимога до уряду - надати можливість регіонам закуповувати ліки для орфанних пацієнтів за тими програмами, за якими вони закуповували до запровадження Національного переліку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ситуація досягла критичного стану! Впровадження Національного переліку стало «стоп-терапією» в усіх регіонах! Препарати для громадян, які страждають на рідкісні захворювання, дороговартісні і у більшості випадків інноваційні. Відповідно, такі ліки не потрапили до Національного переліку. Але закупити їх поза Національним переліком відповідно до законодавства жоден регіон не готовий», - сказала голова ради спілки Тетяна Кулеша.

За її словами, протягом останніх півроку лікування для тисяч пацієнтів у регіонах залишається заблокованим через запровадження Нацпереліку - увесь цей час стан кожного з пацієнтів тільки погіршується, а їхні життя щодня знаходяться під загрозою.

Читайте також: МОЗ виклав у відкритий доступ близько тисячі медичних протоколів

Учасники заходу запевняють у тому, що їм не потрібні додаткові кошти. “Нам необхідно вивести орфанні нозології з-під дії Нацпереліку, згідно із законом про орфанних! Пацієнти повинні отримувати необхідне лікування безперервно», - наголошує Кулеша.

До акції долучилися також люди з онкологією, іммунносупресією, гепатитом С.

Пацієнти з рідкісними хворобами вийшли з пікетом під Кабмін / Фото: Шамкін Данііл. Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, 2018 року МОЗ затвердив Національний перелік лікарських засобів - короткий перелік життєво необхідних основних лікарських засобів з доведеною ефективністю, доступ до яких держава гарантує всім пацієнтам безоплатно при лікуванні у стаціонарі. З січня цього року медзаклади мають передусім закупити ліки за Нацпереліком, а вже після цього кожен лікувальний заклад може і має право закуповувати необхідні препарати, що не увійшли до нього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-