У В'ятровича відреагували на

У В'ятровича відреагували на "радянську" сукню від Adidas

Фото
Укрінформ
Український інститут національної пам'яті звернувся з листом до підприємства "Adidas-Україна" і нагадав про відповідальність за поширення в Україні продукції з використанням заборонених символів комуністичного тоталітарного режиму.

Звернення з’явилося після появи інформації про виготовлення компанією серії спортивного одягу із зображенням державного герба Радянського Союзу та напису USSR до Чемпіонату світу з футболу, зазначають в УІНП.

"У випадку виявлення фактів поширення (реалізації) подібних товарів (продукції) компанії "Adidas" на території України Український інститут національної пам’яті буде змушений звертатися до правоохоронних органів щодо притягнення до відповідальності винних осіб у встановленому порядку", - застерігають в Інституті національної пам'яті.

Голова УІНП Володимир В'ятрович наголошує: "Ідея виготовити одяг, прикрашений нацистською свастикою, не мала б шансів на втілення в компанії "Adidas" тому, що в рідній для неї Німеччині, яка пройшла через процеси денацифікації, - це порушення не лише юридичних, а й моральних норм. Для мешканців України та інших країн таким же порушенням є використання радянської символіки, під якою вбито мільйони наших земляків”. 

Як зазначається, своє обурення щодо "радянської" сукні німецького виробника спортивних товарів висловив уряд Литви, назвавши його "проявом імперської ностальгії".   

В УІНП нагадали, що в Україні діє Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки", згідно з яким на всій території України забороняється "виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, у тому числі сувенірної, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних радянських республік або їх фрагментів, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму".

Читайте також: В’ятрович пояснив, чому пам'ятник Ватутіну лишається у центрі Києва

А також звернули увагу на те, що відповідно до статті 436-1 Кримінального кодексу України поширення та публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої, а ті самі дії, вчинені повторно, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

Фото: m.adidas.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-