Бізнес запропонував нові підходи у питанні посилення кібербезпеки

Бізнес запропонував нові підходи у питанні посилення кібербезпеки

Укрінформ
2017-ий для України став роком так званої «чорної кібербезпеки», незважаючи на те, що фактично прийняття Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», мало розпочати процес широкого впровадження методів і засобів захисту кіберпростору. 

Положення закону набудуть чинності тільки з 9 травня 2018 року, а влітку 2017 року країна вже пережила кібератаки, які завдали шкоди, як державним, так і недержавним організаціям. На думку експертів, збитки в Україні від дій кіберзлочинців тільки за 2017 рік обчислюються мільярдами гривень.

Ці та інші питання визначили під час широкої дискусії в Київській ТПП за участю керівництва Держспецзв'язку, провідних вітчизняних експертів.

Президент Київської ТПП Микола Засульський окреслив актуальність проблеми: «В Україні підвищення кібербезпеки за останні три роки набуло значного позитиву. Однак, події 2017 року показали, що існує ще багато проблем на рівні політики, технологій та ставлення до цієї проблеми громадянського суспільства, які потребують вирішення».

Олександр Чаузов, перший заступник Голови Держспецзв'язку, зазначив, що основними напрямками реалізації закону «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» є розвиток кіберпростору, боротьба з кібертероризмом, кібероборона, кіберзахист, аудит інформаційної безпеки, професійні та ресурсні можливості, обмежувані заходи, протидія кіберзлочинності.

Читайте також: Євроексперти дали "зелене світло" законопроекту про нацбезпеку

Віктор Онопрієнко, директор Інституту інформаційних технологій, висунув ініціативу по розвитку приватного державного партнерства в області фінансування досліджень з кібербезпеки, оснащення навчальних класів та лабораторій новими засобами захисту інформації, проведення наукових досліджень і дослідно-конструкторських робіт з кібербезпеки.

Директор Інституту комп'ютерних інформаційних технологій Національного авіаційного університету Олександр Юдін запропонував створення полігонів, які мають технологічний і кадровий інструментарій для формування практичних навичок фахівців з моделювання та відбиття кіберзагроз. Він зазначив критичну відсутність міжнародно-сертифікованих фахівців з відбиття кіберзагроз, хоча в Україні існує 30 вишів, які готують кадри з кібербезпеки і необхідність більш тісної співпраці з Міністерством освіти України в цьому питанні.

Віце-президент Київської ТПП і голова Антикризового Центру кібернетичного захисту бізнесу при ТПП України Володимир Коляденко зазначив, що Антикризовий Центр почав співпрацювати з регіонами і вже 23 травня у Запоріжжі проводитиметься наступний етап форуму, який присвячений розвитку цифрової економіки. А з 29 травня по 1 червня в Одесі планується кіберфорум в енергетиці України.

14 червня запланований представницький форум в ТПП України «Кібербезпека - захисти свій бізнес», який буде проводитися в трьох форматах:

політичний - стратегія формування екосистеми безпеки держави;

технологічний - прикладні технології для бізнесу з інформаційної безпеки;

освітній - проблеми і перспективи підготовки експертів з кібербезпеки.

Також 17 листопада відбудеться традиційний Другий міжнародний форум інноваторів, де розглядатимуться питання стартапів і питання діяльності інноваційних центрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-