Українці мають навчитися розпізнавати фейки - посол США

Українці мають навчитися розпізнавати фейки - посол США

Укрінформ
Українці мають навчитися критично оцінювати інформацію та виокремлювати фейкову інформацію.

Про це заявила посол США в Україні Марі Йованович на відкритті міжнародної науково-методичної конференції з розвитку медіаграмотності, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Потрібно вміти захищатися. Коли ми говоримо про фейкову інформацію, частіше маємо на увазі новини. Всі ми повинні виробити навички для того, щоб критично оцінювати все те, що ми отримуємо, все те, що до нас надходить. Недостатньо просто визначити фейкові новини. Викладачі мають навчити критично мислити", - сказала Йованович, звертаючись до учасників конференції.

Вона зазначила, що люди, особливо молодь, часто некритично сприймають інформацію з медіапростору, не замислюючись, хто і з яких причин створює її, хто фінансує певні меседжі.

"Критичне мислення надзвичайно важливе для того, щоб вирішити низку викликів, які стоять перед країною: війна на сході, окупація Криму, боротьба з корупцією, подальша розбудова демократичного суспільства... Це не просто - ставити питання та отримувати відповіді, розвиток цих навичок сприятиме більш потужному кращому суспільству і потужній Україні... Наскільки зможе Україна відійти від Кремля, розбудувати свою територію залежить тільки від українців. Це вирішується не у Вашингтоні або в Москві. Ви всі відіграєте в цьому надзвичайну роль", - сказала Йованович.

В свою чергу заступник міністра освіти та науки Павло Хобзей наголосив на важливості навчати ще з дитинства навичкам виокремлювати неправдиву інформацію з інформаційного потоку. Він зауважив, що з початком реформи української школи, яка розпочнеться з перших класів в 2018/2019 навчальному році, планується компетентнісне навчання, яке передбачає, що діти вчаться здобувати знання, а не отримують готові. В тому числі розвиваються такі навички, як критичне мислення, яке є необхідною складовою медіаграмотності.

Читайте також: Покарання журналістів за фейки: у Раді сказали, коли підготують законопроект

Хобзей зауважив, що це особливо важливо з огляду на те, що в освіті та вихованні діє принцип наслідування тих цінностей та ставлення, яке має старше покоління.

VI міжнародна науково-методична конференція "Національна розмова: розвиток медіаграмотності в Україні" проходить в Києві 20 та 21 квітня. Організаторами конференції виступили Академія української преси в партнерстві з Міністерством освіти та науки за підтримки міжнародної громадської організації Internews та Deutsche Welle Academie.

Проект з розвитку медіагрмотності впроваджується в Україні з 2010 року. За цей час було проведено 11 шкіл медіаосвіти та меліаграмотності, у 500 школах впроваджено навчання медіаграмотності, підготовлено 7 навчальних програм, 8 підручників. Через різні форми навчання базові знання про медіаграмотність отримали біля 90 тисяч українських вчителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-